Recept za kaponatu: Jelo koje zovu "sicilijanski poljubac sunca"
Kaponata (org. caponata) je osvežavajuće letnje jelo koje je omiljeno na Siciliji.
Jednostavan recept čija je osnova patlidžan i paradajz, a koji ćete zavoleti na prvi zalogaj.
Kaponata je toliko ukusna i podseća na leto da mu Sicilijanci tepaju “živi ukus strasnog sicilijanskog poljupca sunca”.
Sastojci:
- 2-3 patlidžana
- 120 g luka
- 50 ml maslinova ulja
- 1 štap celera
- 400 g pelat paradajza
- 50 g zelenih maslina
- 2 kašičice kapara
- 1 kašičica suvog biljnog začina
- 1 kašičica šećera
- 1-2 kašičice vinskog sirćeta
- malo čilija prema ukusu
- ½ kašičice bosiljka
- morska so
Priprema
Isecite patlidžane na manje kocke, posolite i ostavite neka odstoje najmanje pola sata.
U velikom tiganju zagrejte dve kašičice ulja i stavite sitno narezani luk. Kratko ga prodinstajte i dodajte isečen paradajz pelat zajedno s tečnošću. Nastavite sve da dinstate dok se povrće ne zgusne.
Isperite patlidžane s vodom, ocedite i dobro osušite. Propecite ih na zagrejanom preostalom ulju. Dodajte isečeni štap celera i sve zajedno još kratko dinstajte.
Potom patlidžane sa celerom umešajte u sos od paradajza, dodajte isečene masline bez koštica, oprane i oceđene kapare i biljni suvi začin. Sve lagano izmešajte i prodinstajte još oko pet minuta.
Pospite šećerom, dodajte sirće, čili i bosiljak. Po potrebi posolite morskom soli.
Nakon nekoliko minuta sklonite sa vatre i pokrijte jelo poklopcem.
Kaponatu možete da poslužite kao predelo posluženo na brusketima ili tostu, ali i kao prilog uz meso sa roštilja.
(Ona.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Procurio tajni recept za "Buckovu" goveđu salatu: Probali smo pravu eksploziju ukusa
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.