• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Recept za bolonjeze kao iz italijanskih restorana: Ukus koji svi dobro poznajemo

M. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Savršen balans začina, mesa i povrća zablistaće na vašoj trpezi

  • 1
Bolonjeze Foto: Shutterstock

Bolonjeze sos ima vrlo specifičan ukus, koji se ne zaboravlja. Ako dugo niste pripremali ovaj dragulj italijanske kuhinje, onda je pravo vreme da to učinite i obradujete ukućane.

Recept je možda duži, ali veoma lak za praćenje i ne zahteva mnogo vremena.

Sastojci za bolonjeze sos:

  •  500 g mlevenog mesa (najbolje mešavina svinjetine i govedine)
  • 1 velika glavica crnog luka, sitno iseckana
  • 2 šargarepe, sitno iseckane
  • 2 stabljike celera, sitno iseckane
  • 4 čena belog luka, sitno iseckana
  • 400 g paradajza u konzervi (seckani) ili svežeg paradajza, oljuštenog i iseckanog
  • 2 kašice paradajz pirea
  • 150 ml crnog vina (opciono, može se zameniti sa dodatnim paradajzom ili malo vode)
  • 2 kašičice origana
  •  malo sušenog bosiljka
  • 1 lovorov list
  • So i biber po ukusu

Priprema bolonjeze sosa:

U velikom tiganju ili šerpi, zagrejte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte iseckani crni luk, šargarepu i celer. Pržite dok povrće ne omekša i luk ne postane staklast.

Dodajte iseckani beli luk i pržite još minut dok ne počne da miriše.

Dodajte mleveno meso i pržite dok ne dobije zlatno smeđu boju i ne bude skuvano, povremeno mešajući.

U mešavinu dodajte paradajz pire i seckane komade paradajza, a zatim sipajte crno vino (ako koristite). Dobro promešajte.

Ubacite origano, bosiljak, lovorov list, so i biber. Smanjite vatru na nisku i kuvajte na laganoj vatri 45-60 minuta, povremeno mešajući. Ako umak postane previše gust, dodajte malo vode.

Za kremastiji ukus, možete dodati malo mleka.

Skuvajte pastu i uživajte.

Prijatno!

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Ove špagete su raj za nepca: Prave se za 15 minuta i to u samo jednoj posudi

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • Marina

    4. avgust 2024. | 10:57

    I kuva se najmanje tri sata na tihoj vatri. Na kraju se doda malo mleka.

    Podelite komentar