![Bolonjeze Bolonjeze](https://xdn.tf.rs/2024/08/03/shutterstock413580649-670x447.jpg)
Recept za bolonjeze kao iz italijanskih restorana: Ukus koji svi dobro poznajemo
Bolonjeze sos ima vrlo specifičan ukus, koji se ne zaboravlja. Ako dugo niste pripremali ovaj dragulj italijanske kuhinje, onda je pravo vreme da to učinite i obradujete ukućane.
Recept je možda duži, ali veoma lak za praćenje i ne zahteva mnogo vremena.
Sastojci za bolonjeze sos:
- 500 g mlevenog mesa (najbolje mešavina svinjetine i govedine)
- 1 velika glavica crnog luka, sitno iseckana
- 2 šargarepe, sitno iseckane
- 2 stabljike celera, sitno iseckane
- 4 čena belog luka, sitno iseckana
- 400 g paradajza u konzervi (seckani) ili svežeg paradajza, oljuštenog i iseckanog
- 2 kašice paradajz pirea
- 150 ml crnog vina (opciono, može se zameniti sa dodatnim paradajzom ili malo vode)
- 2 kašičice origana
- malo sušenog bosiljka
- 1 lovorov list
- So i biber po ukusu
Priprema bolonjeze sosa:
U velikom tiganju ili šerpi, zagrejte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte iseckani crni luk, šargarepu i celer. Pržite dok povrće ne omekša i luk ne postane staklast.
Dodajte iseckani beli luk i pržite još minut dok ne počne da miriše.
Dodajte mleveno meso i pržite dok ne dobije zlatno smeđu boju i ne bude skuvano, povremeno mešajući.
U mešavinu dodajte paradajz pire i seckane komade paradajza, a zatim sipajte crno vino (ako koristite). Dobro promešajte.
Ubacite origano, bosiljak, lovorov list, so i biber. Smanjite vatru na nisku i kuvajte na laganoj vatri 45-60 minuta, povremeno mešajući. Ako umak postane previše gust, dodajte malo vode.
Za kremastiji ukus, možete dodati malo mleka.
Skuvajte pastu i uživajte.
Prijatno!
(Ona.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Ove špagete su raj za nepca: Prave se za 15 minuta i to u samo jednoj posudi
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Marina
I kuva se najmanje tri sata na tihoj vatri. Na kraju se doda malo mleka.
Podelite komentar