![Priganice Priganice](https://xdn.tf.rs/2024/08/08/shutterstock1535862245-670x447.jpg)
Najbolji recept za crnogorske priganice i ne, to nisu uštipci: Pripremite ove "bombice" lako i brzo
Priganice su čuveni crnogorski specijalitet, koji veoma liči na našu verziju uštipaka. No, razliku pravi nešto drugačiji recept i priprema testa.
Ove preukusne loptice idealno se slažu sa kajmakom, sirnim namazima, ali vrlo brzo nestanu iz tanjira i kada se pojave u slatkim kombinacijama.
Sastojci za crnogorske priganice:
- 400 g brašna
- 300 ml vode
- kockica svežeg kvasca
- 1 kašičica soli i šećera
- 1 kašika rakije po izboru
Priprema crnogorskih priganica:
Zagrejte vodu u šerpicu i dodajte joj kvasac i šećer. Mešajte dok se kvasac ne razstvori, a zatim dodajte malo rakije.
Postepeno dodajte brašno i so, dok mešate sve sastojke.
Testo koje ćete dobiti treba biti malo ređe od onog za uštipke. Ostavite na toplom da odstoji i naraste.
U dublju šerpu sipajte dosta ulja, koje treba da zagrejete na srednjoj ili blagoj temperaturi.
Testo pre prženja još jednom promešajte, pa kašikom odvojite meru za lopticu i ubacite da se prži.
Nakon svake priganice kašiku properite hladnom vodom, kako bi vam bilo lakše da napravite oblik loptica.
Prijatno!
(Ona.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Ovo je recept za specijalitet kapušnjik
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.