• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Najbolji recept za crnogorske priganice i ne, to nisu uštipci: Pripremite ove "bombice" lako i brzo

M. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Vazdušasto testo kom je teško odoleti

  • 0
Priganice Foto: Shutterstock

Priganice su čuveni crnogorski specijalitet, koji veoma liči na našu verziju uštipaka. No, razliku pravi nešto drugačiji recept i priprema testa.

Ove preukusne loptice idealno se slažu sa kajmakom, sirnim namazima, ali vrlo brzo nestanu iz tanjira i kada se pojave u slatkim kombinacijama.

Sastojci za crnogorske priganice:

  • 400 g brašna
  • 300 ml vode
  • kockica svežeg kvasca
  • 1 kašičica soli i šećera
  • 1 kašika rakije po izboru

Priprema crnogorskih priganica:

Zagrejte vodu u šerpicu i dodajte joj kvasac i šećer. Mešajte dok se kvasac ne razstvori, a zatim dodajte malo rakije.

Postepeno dodajte brašno i so, dok mešate sve sastojke.

Testo koje ćete dobiti treba biti malo ređe od onog za uštipke. Ostavite na toplom da odstoji i naraste.

U dublju šerpu sipajte dosta ulja, koje treba da zagrejete na srednjoj ili blagoj temperaturi.

Testo pre prženja još jednom promešajte, pa kašikom odvojite meru za lopticu i ubacite da se prži.

Nakon svake priganice kašiku properite hladnom vodom, kako bi vam bilo lakše da napravite oblik loptica.

Prijatno!

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Ovo je recept za specijalitet kapušnjik

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti