![džem od šljiva džem od šljiva](https://xdn.tf.rs/2022/09/12/dzem-670x447.jpg)
Pekmez od šljiva koji ide uz sve: Recept koji se lako sprema i koji ćete probati ove jeseni
Niko ne može odoleti pravom ukus pekmeza od bilo kod voća, a posebno ako je on od šljiva. Pekmez od šljiva je uvek dobra solucija za doručak, da se namaže na hleb ili čak i za palačinke. Toliko je ukusan da nećete prestati da ga jedete, a recept za pekmez od šljiva se i lako pravi.
Sastojci za pekmez od šljiva:
- 1 kg šljiva
- 250 g šećera
- 1 kesica vanilin šećera
Priprema pekmeza od šljiva:
Šljive pre svega dobro operite, isecite na polovine pa izvadite koštice. Onda odaberite odgovarajuću šerpu u kojoj ćete spremati pekmez pa stavljajte red šljivam, pa red šećera i tako sve dok ne dođete do vrha šerpe.
Kuvajte ga na umerenoj temperaturi uz povremeno mešanje, kako bi se sve sjedinilo, ali i kako bi se šećer dobro otopio i sam pekmez bio ukusniji.
Znaćete da je pekmez kuvan kad varjačom prođete kroz njega i ona ostavi trag za sobom, a ujedno se i vidi dno šerpe.
Pripremite tegle, sterilišite i stavite ih u rernu na sto stepeni. Dovoljno je da tako budu oko 15 minuta, pa vruć pekmez sipajte u tegle, zatvoriti i pokriti ćebetom ili debljim peškirom kako bi se postepeno hladilo, a ne na sobnoj temperaturi.
Čuvajte tegle na hladnom i tamnom mestu.
Prijatno!
(Ona.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Kačamak na pirotski način - nije ono na šta ste prvo pomislili
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.