• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Pekmez od šljiva koji ide uz sve: Recept koji se lako sprema i koji ćete probati ove jeseni

B. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Pekmez od šljiva je uvek dobra solucija za doručak, da se namaže na hleb ili čak i za palačinke

  • 0
džem od šljiva Foto: shutterstock.com

Niko ne može odoleti pravom ukus pekmeza od bilo kod voća, a posebno ako je on od šljiva. Pekmez od šljiva je uvek dobra solucija za doručak, da se namaže na hleb ili čak i za palačinke. Toliko je ukusan da nećete prestati da ga jedete, a recept za pekmez od šljiva se i lako pravi.

Sastojci za pekmez od šljiva:

  • 1 kg šljiva
  • 250 g šećera
  • 1 kesica vanilin šećera

Priprema pekmeza od šljiva:

Šljive pre svega dobro operite, isecite na polovine pa izvadite koštice. Onda odaberite odgovarajuću šerpu u kojoj ćete spremati pekmez pa stavljajte red šljivam, pa red šećera i tako sve dok ne dođete do vrha šerpe.

Kuvajte ga na umerenoj temperaturi uz povremeno mešanje, kako bi se sve sjedinilo, ali i kako bi se šećer dobro otopio i sam pekmez bio ukusniji.

Znaćete da je pekmez kuvan kad varjačom prođete kroz njega i ona ostavi trag za sobom, a ujedno se i vidi dno šerpe.

Pripremite tegle, sterilišite i stavite ih u rernu na sto stepeni. Dovoljno je da tako budu oko 15 minuta, pa vruć pekmez sipajte u tegle, zatvoriti i pokriti ćebetom ili debljim peškirom kako bi se postepeno hladilo, a ne na sobnoj temperaturi.

Čuvajte tegle na hladnom i tamnom mestu.

Prijatno!

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Kačamak na pirotski način - nije ono na šta ste prvo pomislili

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti