• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Trik koji je zaludeo mreže: Evo kako da iskoritite list smokve kao zamenu za šećer - zdravo i slatko

B. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Može nam poslužiti na nekoliko načina

  • 1
sirup, smokve, sirup od smokvi, recept, recept za sirup Foto: Shutterstock

Smokve možemo jesti kao takve, ali i u džemovima ili slatkima. Kada je vreme slava, čest je sastojak brojnih kolača. Međutim, nije samo plod smokve "koristan" deo ove biljke, već se može upotrebiti i - list.

List smokve nam, verovali ili ne, može poslužiti i kao zamena za šećer.

Potrebno vam je lišće smokve i smeđi šećer. Bitno je da lišće bude sa peteljkama, pa se tako potudite da ih tako i uberete.

Šta je potrebno da uradite?

Uberite nekoliko listova smokve i prokuvajte. Videćete kako se boja u šerpi promenila. Kada provri, samo izvadite listove i sklonite u stranu, pospite ih preko zemlje u saksiji neke biljke ili jednostavno bacite. U tu vodu koja vam je ostala, ubacite smeđi šećer. Ako je količina vode oko litar, onda ćete dodati kilogram šećera.

@chaoticforager Figs (the fruit of Ficus caria) are delicious, but did you know that the leaves are also edible and have a wonderfully aromatic coconut-vanilla flavor profile when boiled? Let me know if you try it for yourself! (I might have to go pick some more pears and make poached pears with fig syrup)!@Redleaf Ranch Recipe: Pick two good handfuls of the freshest, youngest fig leaves you can find. The accompanying stems are extra flavorful so include them too! Boil in enough water to cover leaves until water changes color and is very fragrant. Remove leaves and add an amount of sugar to the water that roughly equals the amount of water you used. Boil until slightly thickened. Cool, bottle, and enjoy! #figleafsyrup #ficuscaria #mushroomauntie #foragedrecipes #simplesyrup ♬ Wes Anderson-esque Cute Acoustic - Kenji Ueda

Pustite da se otopi, a to ćete primetiti kada se tečnost bude zgušnjavala.

Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi, pa uz pomoć levka sipajte u flaše i posle toga možete da koristite kao dodatak u kafu, u nekim kolačima, preko palačinki ili preko sladoleda.

Sirup je prirodan, a najbolje od svega je što ste ga vi napravili.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Kako da pravilno i brzo očistite voće

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • Сомборка

    29. avgust 2024. | 07:48

    То засигурно није никаква замена за шећер. То је шећер са природном аромом смокве, али је шећер... 😄

    Podelite komentar