Recept za originalan francuski krem brule: Savršena poslastica uz svečaniji ručak

 
M. M.
M. M.
 
  • 0

Ovo je najsavršeniji desert koji ćete ikada napraviti.

Krem brule (creme brulee) je tipičan francuzski dezert, a ovaj originalan recept će vas odvesti pravo na ulice Pariza.

Samo je veoma važno da ga napravite dan ranije pre posluženja.

Sastojci: 

  • 5 žumanaca
  • 400 ml slatke pavlake
  • 100 ml punomasnog mleka
  • 1 štapić vanile
  • 50 g braon šećera (+ oko 30 g za glazuru)

Priprema: 

Žumanca stavite u jednu posudu srednje veličine. Dodajte 50 grama braon šećera i umutite blagim pokretima ručnim mikserom.

U šerpu srednje veličine stavite vanilu, tako što ćete štapić da prepolovite štapić na pola, a potom vrhom noža da pokupite semenke iz njega i ubacite u šerpu. Potom pojačajte aromu krema tako što ćete da ubacite i štapić.

Dospite mleko i slatku pavlaku i uključite ringu na srednje slabu temperaturu, a zatim povremeno blago mešajte.

Nemojte da dozvolite da mleko prokuva, već kda počnu da se skupljaju mehurići, to je znak da je potrebno da skinete krem sa ringle, što je obično oko 20 minuta.

Smesu mleka i pavlade dodajte u smesu žumanaca i šećera. Prvo uspite mali deo uz pažljivo mešanje, a kada se lepo sjedini, dodajte i ostatak u smesu, mešajući dok ne dobijete homogenu masu.

Pripremite cediljku i procedite scelu smesu u bokal iz koga ćete kasnije lakše da presipate u posude za pečenje.  Potrudite se da istisnete sve mehuriće iz smese.

Poređajte zdelice za pečenje brulea u dublju tepsiju i napunite ih sa smesom. Sa strane lagano skipajte ključalu ovud, ali pazite da ne pokvasite desert. Nivo vode neka bude oko 1/3 posudice za pečenje.

Stavite slatkiš u prethodno zagrejanu rernu na 180 stepeni. Potrebno je oko 20 minuta da bude gotovo. Znaćete da je gotovo kada ga malo protresete, a masa ima teksturu pudinga.

Kada izvade iz rerne, zdelice stavite najmanje četiri sata u frižider da se ohlade, ali je bolje i duže.

Nakon hlađenja pospite posude sa braon šećerom, prema ukusu i uz pomoć kućnog brenera karamelizujte šećer. Brule možete da karamelizujete u rerni, tako što ćete je zagrejati na "najjače" i ubaciti posudice da se "ispeku" na najviši nivo, najbliži grejaču, oko četiri minuta.

Kada ih završite, vratite brule ponovo u frižider, opet na najmanje četiri sata.

Uživajte!

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Najukusniji zdravi slatkiš koji ste ikada jeli: Moguće je

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti