• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ovakvu slatku pogaču ne možete pronaći u pekari, spremite je kod kuće: Kreativan recept za slavlja

N. K.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ukoliko želite da svoju žurku zasladite testom i alkoholom, znajte da ne morate nužno odvajati ta dva - donosimo vam slatku pogaču sa džin tonikom

  • 0

Slatke pogače možemo kupiti u pekari, ali ne postoji bolji recept od onog koji napravimo kod kuće. A, ukoliko želite da svoju žurku zasladite testom i alkoholom, znajte da ne morate nužno odvajati ta dva - donosimo vam slatku pogaču sa džin tonikom.

Sastojci:

  • 500 g brašna
  • 1 kašičica soli
  • 40 g svežeg kvasca
  • 100 ml mlakog mleka
  • 2 jaja
  • 2 žumanceta
  • 75 g šećera
  • 50 g meda
  •  naribana korica 2 limuna
  • 1 naranddža
  • 1  kašika kruškovca
  • 1 kašika džina
  • 1 kašika ruma
  • 50 g maslaca sobne temperature
  • 50 g svinjske masti sobne temperature

Priprema:

Pre pripreme pogače, ostavite sve sastojke neko vreme van frižidera kako bi dostigli sobnu temperaturu. Kvasac otopite u 100 ml mleka, dodajte malo brašna, dve-tri kašike od ukupne količine i kašičicu šećera.U činiji ostavite sve ostale sastojke, pa dodajte kvasac. Prvo mikserom s nastavcima za testo, pa onda rukama razradite u glatko, mekano testo koje potom ostavite najmanje sat vremena na toplom kako bi se diglo i udvostručilo.

Udvostručeno testo potom zamesite još jednom pa ga pustite neka se opet diže oko sat, dva. Podelite ga na dva dela i oblikujte loptice, te ih ponovno stavite na toplo do pola sata da se malo dignu. Potom ih premažite razmućenim jajetom u koje ste dodali žlicu vode. Stavite ih u rernu na 160 stepeni, oko 25 minuta.

Nakon toga proverite štapićem za ražnjić jesu li pečene - gotove su kada je štapić suv. Kada se ohlade, možete ih ukrasiti šećernim sirupom s džin-tonikom.

Sastojci za preliv od džin-tonika:

  • 30 ml džina
  • 2 dcl tonika
  • korica limuna
  • 2 kašičice šećera
  • 3 kašike šećera u prahu

Priprema:

Gulilicom za povrće ogulite koricu limuna i dodajte ju u lončić. Kuvajte par minuta kako bi alkohol ispario .Potom izvadite koricu limuna i narežite je na tanke trakice. Preostali sirup ohladite te napravite sirup dodavajući kašiku po kašiku ohlađenog sirupa u 3 kašičice šećera u prahu - dok ne dobijete željenu konzistenciju sirupa. Prelivom od džin-tonika prelijte preko ohlađene pogače i ukrasite trakicama korice limuna. Preostali sirup spremite i koristite ga za koktele.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Spremili smo mladenčiće: Pratite naš recept i uživajte u najlepšem prazničnom kolaču

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti