• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Slavski kolač za Svetu Petku koji uz jedan trik svima uspeva: Budite spremni za veliki praznik

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

U nedelju slavimo jednu od najvećih slava u našem narodu

  • 0
Srpska pravoslavna crkva danas proslavila Svetog Nikolu Foto: Tanjug/Sava Radovanović

U nedelju slavimo Svetu Petku, svetiteljku koja se smatra zaštitnicom žena i deca. Ovo je šesta slava u Srbiji i mnoge domaćice se spremaju da je spreme najbolje što umeju.

Naravno, nezaobilazna stvar je slavski kolač koji je domaćicama najbitniji, jer ako on ne uspe, onda je džaba trud.

Da bi slavski kolač uspeo i lepo narastao, potrebno je da mu date vremena za to. Najmanje pola sata je potrebno da se kvasac aktivira i da zbog njega kolač naraste.

Sastojci za slavski kolač:

  • 20 g kvasca
  • 1 kg brašna
  • 400 ml vode
  • 100 ml mleka
  • kašičica šećera
  • kašičica soli
  • 100 g putera
  • kesica praška za pecivo
  • 2 jajeta

za ukrase:

  • 100 g brašna
  • 2 kašike gustina
  • 80 ml vode
  • kašika soli

Priprema slavskog kolača:

Zagrejte mleko, pa u njega ubacite izmrvljen kvasac, šećer i malo brašna i sve dobro promešajte. Ostavite da odstoji desetak minuta - toliko vremena je potrebno kvascu da "se aktivira".

U veću činiju sipajte prosejano brašno i prašak za pecivo, pa dodajte aktivirani kvasac, vodu, rastopljen puter, so i jaja. Mesite testo dok ne počne da se odvaja od posude, pa ga prebacite na radnu površinu i nastavite da mesite dok ne postane elastično. Prekrijte ga pamučnom krpom ili prozirnom folijom, pa ostavite da naraste barem pola sata.

U međuvremenu, sjedinite brašno, gustin, so i vodu, ostavite da odstoji desetak minuta, pa razvucite oklagijom i pravite ukrase po želji - pečat, grozd, klas pšenice ...

Posle pola sata odvojte dve trećine testa za kolač i spustite ga u prethodno podmazan i brašnom posutu dublju šerpu.

Preostalu količinu testa podelite na devet jednakih delova i napravite pletenice, za ukrašavanje kolača po želji.

Šerpu sa kolačem pecite u dobro zagrejanoj rerni na 150 stepeni oko sat vremena odnosno sve dok ne počne da se testo odvaja od ivica šerpe. Deset minuta pre nego što kolač bude pečen, izvadite ga iz šerpe i ukrasite pomenutim pletenicama i premažite ih mešavinom vode i brašna.

Vratite kolač da se dopeče u rernu i spreman je za vađenje.

Prijatno!

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Kako napraviti brze, novogodišnje kolačiće

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti