Hlepčići sa jogurtom: Pecivo od kog miriše kuća i greje se duša

 
  • 0

Toplo pecivo ima posebnu čar. Primamljiv miris i nezaboravan ukus čine ga omiljnim svim ukućanima, a hlepčići sa jogurtom pretenduju da postanu vaša specijalnost.

Recept nije komplikovan, a uživanje je maksimalno.

Sastojci:

  • 2 kašičice suvog kvasca
  • 260 ml tople vode
  • 1 kašičica šećera
  • 200 ml jogurta
  • 1 kašičica soli
  • oko 650 g mekog brašna T400

Priprema:

Kvasac pomešajte sa toplom vodom i šećerom, pa ostavite da odstoji pet minuta. Sa suvim kvascem ovo ne morate da radite. Zatim, dodajte jogurt i so, a potom i brašno. Zamesite meko testo. Ukoliko mesite ručno, brašno dodajte postepeno.

Uz dodavanje brašna po potrebi zamesite meko testo koje se ne lepi za ruke, pa ga stavite u čistu posudu i pokrijte prozirnom folijom. Ostavite da narasta na toplom dok ne udvostruči volumen.

Kada je testo naraslo, premesite ga uz dodavanje brašna po potrebi, pa podelite na osam ili 10 delova. Od svakog dela napravite jufkice, pokrijte krpom i ostavite da stoji 10-ak minuta.

Kada je testo odmorilo, svaku jufku posebno uvaljajte u brašno, pa oblikujte onako kako vam se dopada. Poređajte ih na pleh pa ostavite da odmaraju 10-15 minuta. Oštrim nožem ili žiletom za hleb zasecite površinu da napravite šaru - ukoliko želite tako da ih ukrasite.

U međuvremenu rernu zagrejte na 220 stepeni. Pleh stavite u rernu a odmah zatim na dno stavite jednu malu metalnu tepsiju ili lonče u koje ste stavili oko 250 ml vode. Zatvorite i pecite 20-25 minuta dok ne dobiju lepu boju.

Ispečene hlepčiće izvadite iz rerne pa pokrijte čistom krpom koju ste prethodno nakvasili i dobro izcedili. Držite krpu preko hleba tek nekoliko minuta a zatim je skinite i ostavite da se hlepčići ohlade.

(Ona.rs / milinkuvar.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: 2 sata, 5 slavskih kolača u isto vreme, ovo može svaka domaćica

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti