Kosovske filije su jednostavno jelo koje ostavlja bez daha: Ovako ih pravi Živka Dabić iz Drajkovca
Kuhinja Kosova i Metohije i uopšte Stare Srbije, pleni jednostavnošću i ukusima koji iz nje proizilaze. A do jednostavnosti treba narasti, što pokazuje i priprema filija, jer najlakše je biti komplikovan, a naročito u kuhinji.
Filije spremaju jednako Srbi i Albanci, a mogu se naći na trpezama još i u Makedoniji i Albaniji.
Ovo staro jelo, još uvek priprema i Živka Dabić iz sela Drajkovce kod Uroševca. Najčešće leti, kada se porodica okupi, jer spremanje filija iziskuje vreme i malu pomoć oko vatre nekog iz porodice.
Filije se peku ispod sača, pa je potrebno obezbediti barem dva, jer dok jedan pokriva tepsiju sa jelom, drugi se greje na vatri i ugljevlju.
- Sećanja na pripremu filija idu u moje rano detinjstvo, u Nerodimlju i Uroševcu. Majke i bake su nam to spremale, tako da su mi ostali taj recept i postupak - kaže Živka Dabić i objašnjava celu pripremu.
- Slično kao za palačinke, samo malo gušće, napravi se testo od brašna, vode i soli. Neko voli da doda i jaja, ali ja pravim bez njih. Negde u dvorištu, gde je pripremljena vatra za sač malo ranije, iznad ugljevlja se stavi tepsija. Kada se ona ugreje, premaže se mašću pa se razlije prvi sloj, kao palačinka. Onad se poklopi sačem, da se peče.
Kada se on skine, ta prva kora se premaže mašću, može da se preko nje doda i kajmak ili sir, ili jedno i drugo, ali ne mora. Onda opet ide sloj smese od brašna, pa se poklopi sačem. Zbog toga je bolje da se imaju dva, da se jedan greje, dok je drugi preko tepsije. I taj postupak se ponavlja dok se ne potroši sav materijal - pojašnjava Živka.
Priprema filija traje od tri do četri sata. One se služe tople, mada mogu i da se podgrevaju. Umesto svinjske masti, može da se koristi i soft margarin ili maslac. To je moderna verzija i verovatno ona koju pripremaju muslimani.
- Filije su najlepše kad su tople, kada se oseća miris hrane koji je karakterističan za jela ispod sača. Uz njih ide kiselo melko, sir, paradajz ili šta god kiselo.
Ima domaćica koje ih spremaju i u rerni šporeta, ali nije to taj ukus.
Obično se rešetka šporeta digne visoko i uključi gornji grejač, a postupak je isti - dodaje Živka.
Da bi filije bile što ukusnije, testo treba da je što tanje, može da ni ne prekrije celu površinu kod svake kore.
Inače, reč “filije” u Staroj Srbiji se koristi da bi se označila parčad nečega, najčešće sira, ove pite ili pak neke druge, koja se seče na kockice.
(Ona.rs / Slađana Tasić)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: 2 sata, 5 slavskih kolača u isto vreme, ovo može svaka domaćica
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.