Recept za grčku tortu je jedinstven: Ne postoji bolji način da ulepšate vreme praznika i slava
Kako smo ušli polako u period slava, a uskoro i praznika, tako se i naša trpeza "obogaćuje" dobrim i proverenim receptima. Nijedan ručak ne može da prođe bez slatkiša, posebno torti. Zato je grčka torta pravi izbor za ovaj "slavljenički" period godine.
Sastojci za grčku tortu:
za jednu koru (potrebno je tri):
- 3 belanaca
- 3 kašika šećera
- 3 kašika mlevenog keksa
- 2 kašika mlevenih oraha
- 1 kašičica praška za pecivo
prvi fil:
- 6 žumanaca
- 100 g šećera u prahu
drugi fil:
- 250 ml mleka
- 3 kašika gustina
- 3 kašika šećera
još:
- 150 g margarina
- 150 g šećera u prahu
- 50 g seckane bele čokolade
- 50 g seckane mlečne čokolade
- 100 g izlomljenog keksa
- 200 g šlag krema
Priprema grčke torte:
Dobro umutite belanca i šećer sve dok ne postane čvrsta smesa. Dodajte mleveni keks, prahe i prašak za pecivo pa dobro sjedinite. Napravite tri ovakve kore.
Dok se one peku, žumanca i šećer kuvajte na pari.
Mleko skuvajte sa šećerom i gustinom i ostavite sa strane da se ohladi.
Kada se oba fila ohlade, dodajte po polovinu količine margarina koji ste prethodno umutili sa šećerom u prahu. Posle toga, dodajte po želji seckanu belu i mlečnu čokoladu kao i izlomljeni keks.
Torta je sada spremna za filovanje: kora, pa prvi fil, kora, pa drugi fil, treća kora i šlag. Možete je ukrasiti po želji.
Prijatno!
(Ona.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: 2 sata, 5 slavskih kolača u isto vreme, ovo može svaka domaćica
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.