![pica majstor pica majstor](https://xdn.tf.rs/2024/11/22/2211-pica-majstor.00001202.still003-670x447.jpg?ver=536141)
Danijel iz Srbije je svetski šampion u pravljenju pice: Ovog vikenda je Beograd zbog njega domaćin takmičenja
Dobrodošli u najuzbudljiviji trenutak za sve ljubitelje pica! Ove godine, Beograd će biti domaćin Internacionalnog pizza šampionata, prestižnog takmičenja koje okuplja vrhunske pica majstore iz celog sveta. Među njima je i Danijel Zlatković, svetski šampion u pravljenju pica, koji je organizator samog događaja.
Takmičenje, koje će se održati 23. i 24. novembra u Comtrade centru i pod pokroviteljstvom kompanije Comtrade, biće prava prilika da se okupi kreativnost, tradicija i inovacija u svetu pica. Takmičari iz zemalja širom sveta, uključujući Italiju, Japan, Hrvatsku, Crnu Goru, ali i domaće predstavnike, nadmešaće se u različitim kategorijama, a među njima će biti i Danijel Zlatković, koji je svojim talentom već osvojio prestižnu titulu svetskog šampiona.
Sa njim smo razgovarali o tome šta nas ovog vikenda sve čeka - a jedno je sigurno - mnogo zabave za sve one koji obožavaju da spremaju, ali i jedu testo! Događaj je otvoren za javnost, a tačno mesto održavanja je Comtrade IT Club na Savskom nasipu. Ovaj restoran biće prilagođen takmičenju, prostor će imati deo samo za sudije, koji nam dolaze iz celog sveta, a naspram njih nalaziće se pećnice gde će se praviti pice koje se takmiče u tri kategorije - napoletana, tema libero i classic.
Ukupno 75 takmičanja - mahom iz regiona, ali čak i iz Japana.
- Imamo učesnike iz desetak različitih zemalja, dolaze međunarodne sudije, koje sude čak i na svetskom prvenstvu u Parmi i Palermu. Dovodimo samo elitu što se tiče sudija - rekao nam je Danijel, koji je ideju da takmičenje organizuje u Srbiji dobio pre dve godine.
Danijel Zlatković je svetski šampion u pravljenju pica, titulu je osvojio u Palermu 2022. godine. Njegovu profesionalnu karijeru odlikuje posvećenost radu sa testom, a sve je počelo skromno - sa mikserom i peći koje je pozajmio od kolege. Nakon početnih iskustava u pekarama i picerijama, odlučio je da ode u Italiju, gde je istraživao tehnike i sirovine za pravljenje pica širom zemlje. Danas, osim što nosi zlatne medalje i prestižna priznanja, vodi Akademiju za usavršavanje pizza majstora i prenosi svoje znanje putem online kurseva.
Njegova filozofija je jednostavna: vrhunska pica nije stvar skupog alata i opreme, već posvećenosti procesu i razumevanja suštine proizvodnje testa.
Sem takmičenja, u subotu sve zainteresove očekuje masterclass Momčila Todorovića, a u nedelju će poznati pokazati svoje umeće kada je pravljenje pice u pitanju!
Ovaj šampionat nije samo prilika za takmičenje već i za druženje, razmenu ideja i stvaranje nezaboravnih uspomena.
(Ona.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Ovako se sprema najbolja pica na svetu
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.