Pica majstori obožavaju kombinaciju ova dva sira: Evo šta treba da uradite sa testom kod kuće i biće savršeno
14
Dugo najavljivani Internacionalni pizza šampionat koji se trenutno održava u Beogradu, u Comtrade centru, okupio je vrhunske pica majstore iz celog sveta, a jedan od sudija, Milan Čiča, podelio je sa nama svoje dragocene savete. Tokom našeg razgovora, Milan nam je otkrio nekoliko tajni koje će sigurno poslužiti svima koji žele da podignu pravljenje pica kod kuće na viši nivo. Milan je detaljno govorio o različitim aspektima koji čine razliku između obične pice i prave, vrhunske pice.
Jedan od ključnih faktora je izbor brašna. Milan je objasnio da italijansko brašno tip 00, koje je često korišćeno u pripremi pica, ima određenu količinu proteina, koji su izuzetno važni za odležavanje testa i fermentaciju. Ključno je da se testo zamesi dan ranije, a neki pica majstori preporučuju da se testo ostavi da odstoji čak dva do tri dana, čuvajući ga u frižideru. Najvažniji korak u ovom procesu je, međutim, da se testo premesi, što omogućava da se svi sastojci sjedine i da testo postane elastično i spremno za pečenje.
Pored toga, temperatura je veoma bitna - kako bi testo pravilno fermentisalo i dovoljno naraslo, treba ga držati u odgovarajućim uslovima. Milan je takođe naglasio da je razlika u teksturi između različitih vrsta pica takođe vrlo važna. Kod napolitanske pice, rubovi treba da budu deblji, dok kod pinse treba koristiti deblje testo koje je ipak vazdušasto i lagano. Kada se pica ispeče, ovi procesi postaju očigledni - osetiće se bogatstvo ukusa i jedinstvenu teksturu, koja je rezultat pažljivo pripremljenog testa i fermentacije.
Kada je reč o siru, Milan je naglasio da je mocarela uvek prvi i pravi izbor. Ovaj sir daje pici autentičnu teksturu i savršen kremasti ukus. Međutim, burrata je takođe vrlo popularna opcija koja dodaje bogatstvo i kremoznost. Pica majstori često kažu da je najbolja kombinacija mocarele i gaude - dok mocarela pruža sočnost i elastičnost, gauda donosi bogatiji, slađi ukus koji se savršeno kombinuje s drugim sastojcima na pici.
Svi ovi faktori, od brašna, vremena fermentacije, do odabira sira i tehnike premesivanja, doprinose stvaranju pice koja nije samo obrok, već pravo kulinarsko iskustvo.
(Ona.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Danijel Zlatković, svetski šampion u pravljenju pice doveo je internacionalno takmičenje u Beograd
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
max
Zaboravili ste na pelat, po meni veoma bitna stvar kada je pica u pitanju, mnogi koriste paradajz pire pa ga razrede vodom i dodaju zacine ali pelat je prava stvar. Kecap inace ne ide na picu.
Podelite komentar