Recept za najbolju bundevaru: Zovu je jesenjim draguljem srpske kuhinje
Sezona bundeva ne može da prođe bez najukusnijih recepta za ove hladne dane. Iako će se mnogi složiti da je dovoljno da samo ispeku bundevu i uživaju u slsasnim zalogajima, specijaliteti od duleka i bundeve ne mogu se propustiti tek tako.
Pita bundevara potiče iz tradicionalne kuhinje Balkana, posebno je popularna u Bačkoj i u južnim predelima Srbije. Koreni sežu se sve do Turske, a razlog tome je i njena popularnost koja je vladala tokom Osmanskog carstva. Sada je Turci poznaju kao "kabak tatlisi", što je prevod za pitu od bundeve.
Zato, pripremite se da ovo bude obrok koji će obeležiti jedan ceo dan vašoj porodici i svakome ko proba vašu pitu. Dobro zapamtite recept, verujte nam, iskoristićete ga ponovo.
Sastojci za najbolju bundevaru:
- 500 g kora za pitu (najbolje tankih)
- 1 kg rendane bundeve
- 1 čaša od jogurta
- 1 čaša ulja
- 1 čaša griza
- 2 čaše šećera
- 1 kesica praška za pecivo
- 1-2 kašičice cimeta
- šećer u prahu za posipanje
Priprema najbolje bundevare:
Pomešajte jogurt, ulje, griz, šećer i prašak za pecivo, pa sve lagano izmešajte varjačom. Bolje bi bilo izabrati činiju srednje veličine.
Uzmite jednu koru, premažite je sa malo fila, stavite drugu koru, ponovo stavite fil, a zatim rasporedite oko 150 grama rendane bundeve.
Ako volite cimet, pospite ga po bundevi. Urolajte pitu, premažite je preostalim filom i stavite u prethodno podmazan pleh.
Na isti način utrošite preostale kore i fil. Od jednog pakovanja kora napravićete osam rolovanih pita.
Pecite na 180 stepeni dok pita ne porumeni. Isecite na komade, po želji pospite šećerom u prahu i poslužite.
Prijatno!
(Ona.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Delikates kiš kockice sa Neoplanta kobasicama: Hedonistički raj za čula i prava zimska poslastica
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.