Recept za sir od sirćeta i mleka: "Ovako ga je pravila moja baka Italijanka"
Pravljenje sira mnogima zvuči kao veoma složen i komplikovan zadatak, primeren samo pravim majstorima zanata, ali recept za pravi ukusan sir napravljen kod kuće navodi da su vam potrebna samo dva sastojka i manje od 10 minuta vašeg vremena.
Ne samo da je metod pravljenja sira sa sirćetom i mlekom brz i lak, već je i znatno jeftiniji od kupovine sira u prodavnici.
Evo kako možete da uživate u zadovoljstvu pravljenja sopstvenog sira, uz bonus da sačuvate kućni budžet pod kontrolom.
Sastojci
- 1 litar punomasnog mleka (što je sveže, to bolje)
- 2 kašike belog sirćeta ili jabukovog sirćeta
Priprema
Potrebno je da mleko nije ultrapasterizovano, jer to može da utiče na proces pravljenja sira.
Sipajte mleko u veliki lonac i polako ga zagrejte na šporetu. Želite da ga dovedete "neposredno pre ključanja", na oko 88 ° C. Važno je da se mleko lagano zagreje kako ne bi zagorelo. Povremeno ga promešajte kako biste obezbedili ravnomerno zagrevanje.
Kada se mleko zagreje, sklonite lonac sa vatre i lagano umešajte sirće. Kiselost sirćeta će izazvati zgrušavanje mleka. Ostavite ovu mešavinu da odstoji nekoliko minuta dok se gruša (čvrsta smesa) i surutka (tečnost) razdvoje.
Zatim obložite cediljku sa čistom gazom ili finim platnenim peškirom i stavite preko činije. Sipajte podsireno mleko kroz obloženu cediljku da uhvati skutu.
Tečna surutka može da se sačuvati za druge recepte, poput smutija.
Nakon što procedite surutku, možete lagano da pritisnete skutu da biste uklonili višak tečnosti. U ovom trenutku možete dodati i prstohvat soli ili bilo koje druge začine koje želite. Dužim presovanjem dobija se čvršći sir.
Uživajte u svom siru! Vaš domaći sir je spreman za jelo odmah! Ukusan je namaz na krekerima, izmrvljen preko salata ili jednostavno uživajte u krišci.
Prednosti domaćeg sira:
Isplativ: Pravljenje sopstvenog sira može biti znatno jeftinije od kupovine u prodavnici.
Svež i prirodan: Vi kontrolišete sastojke, obezbeđujući da nema nepotrebnih aditiva ili konzervansa.
Prilagodljiv: Eksperimentišite sa različitim vrstama sirćeta, mešajte bilje ili začine i napravite sir koji savršeno odgovara vašem ukusu.
Ova brza i laka metoda pravljenja sira dokazuje da je ukusan, svež sir udaljen samo nekoliko minuta. Probajte i uživajte u ukusima vaše domaće kreacije!
(Ona.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Procurio tajni recept za "Buckovu" goveđu salatu: Probali smo pravu eksploziju ukusa
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Sir
Ovaj sir se ne topi na pizzi, može da se prži. Odličan je.
Podelite komentar