15 minuta za najlepšu posnu rusku salatu: Omiljeno slavsko predjelo spremite i za Svetog Nikolu

J. V.
J. V.  
  • 1

Ruska salata je omiljeni deo mnogih trpeza, posebno tokom praznika ili proslava. Međutim, u vreme posta važno je uskladiti tradiciju i verske običaje sa ukusima. Ova salata, poznata po bogatstvu sastojaka i kremastoj teksturi, kombinacije povrća, kisele pavlake i majoneza, ali u posnoj verziji, umesto klasične pavlake i majoneza, koriste se biljne alternative.

Zdravija, ali jednako ukusna, posna ruska salata predstavlja savršen spoj jednostavnih, ali složenih ukusa, čineći je nezaobilaznim delom svakog slavskog stola, a posebno za Nikoljdan.

Sastojci za posnu rusku salatu:

  • 200 gr graška
  • 200 gr krompira
  • 200 gr šargarepe
  • 200 gr kukuruza šećerca
  • 5 kiselih krastavčića
  • 200-300 g posnog majoneza
  • so

Priprema posne ruske salate:

Zamrznuto povrće obariti pet minuta u ključaloj slanoj vodi. Nakon toga, odmah ga preneti u oceđivač i ostaviti još pet minuta da se dobro ocedi i ohladi. Zatim ga vratiti u činiju, dodati majonez, so i biber, a potom i sitno iseckane kisele krastavčiće.

Po želji, salatu možete ukrasiti peršunom, iako to nije nužno, jer će se sigurno pojesti pre nego što stignete da je iznesete na sto!

Prijatno i srećna slava!

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Da li su vegani gurmani i kako se pravi zdrava bajadera: PlantBased kitchen talk sa Sonjom Veljkov

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • Majonez

    17. decembar 2024. | 23:32

    Mi ovako pravimo posni majonez, po receptu moje majke: senf, limunov sok i ulje dobro izmešate. Mnogo je bolji ukus nego kupovni majonezi.

    Podelite komentar