Jeste li čuli za kuglof sarmu? Praznični specijalitet domaćice Rade se ovako priprema

J. V.
J. V.  
  • 0

Zima je u punom jeku, a praznična atmosfera polako preplavljuje naše domove. Miris sveže pečenih kolača, kuvanih rakija i začina uvek nas podseća na tople porodične trenutke i tradiciju koja nas povezuje. Dok se spremaju božićni i novogodišnji obroci, pravo je vreme da uživamo u jelima koja nas podsećaju na dom i ljubav koju smo uložili u svaki zalogaj. Ova kuglof sarma je savršen spoj tradicije i modernog načina pripreme - brz, ukusan, a ipak u duhu svega onoga što volimo u zimskoj sezoni.

Sastojci:

1 glavica kiselog kupusa

500 g mešanog mlevenog mesa

100 g dimljene slanine

1 crni luk

100 g pirinča

1 jaje

1 kašičica mlevene paprike

1 kašičica soli

1 kašičica mešavine biljnih začina

100 ml kuvanog paradajza

So, biber po ukusu

Priprema:

U šerpi, skuvajte pirinač sa 250 ml vode oko 5 minuta. Zatvorite šerpu i ostavite pirinač da upije tečnost.

Crni luk sitno iseckajte i propržite na malo ulja dok ne postane staklast. Dodajte so, biber, mleveno meso, pirinač, mlevenu papriku i dinstajte još 10 minuta. Ostavite da se malo prohladi, pa umešajte jaje.

U kalup za kuglof stavite malo ulja, pa poređajte listove kiselog kupusa tako da se preklapaju i da krajevi vire iznad ivice kalupa. Na kupus rasporedite fil od mesa. Zatvorite kupus krajevima i pažljivo pritisnite da sve bude ujednačeno.

Preko mesa, prelijte malo kuvanog paradajza, pokrijte aluminijumskom folijom i stavite u prethodno zagrejanu pećnicu na 180°C. Pecite oko 60 minuta, a pred kraj skinite foliju kako bi sarmica dobila lepu zlatnu boju.

Kuglof sarma je brzo gotova, a vrlo dekorativna. Uživajte u ovom modernom izdanju tradicije, koje će sigurno oduševiti vašu porodicu i goste!

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Jasmin Dervišnurović otkiva tajnu najboljih mantija na svetu: Na prvom mestu je kvalitet

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti