Jeste li čuli za kuglof sarmu? Praznični specijalitet domaćice Rade se ovako priprema
Zima je u punom jeku, a praznična atmosfera polako preplavljuje naše domove. Miris sveže pečenih kolača, kuvanih rakija i začina uvek nas podseća na tople porodične trenutke i tradiciju koja nas povezuje. Dok se spremaju božićni i novogodišnji obroci, pravo je vreme da uživamo u jelima koja nas podsećaju na dom i ljubav koju smo uložili u svaki zalogaj. Ova kuglof sarma je savršen spoj tradicije i modernog načina pripreme - brz, ukusan, a ipak u duhu svega onoga što volimo u zimskoj sezoni.
Sastojci:
1 glavica kiselog kupusa
500 g mešanog mlevenog mesa
100 g dimljene slanine
1 crni luk
100 g pirinča
1 jaje
1 kašičica mlevene paprike
1 kašičica soli
1 kašičica mešavine biljnih začina
100 ml kuvanog paradajza
So, biber po ukusu
Priprema:
U šerpi, skuvajte pirinač sa 250 ml vode oko 5 minuta. Zatvorite šerpu i ostavite pirinač da upije tečnost.
Crni luk sitno iseckajte i propržite na malo ulja dok ne postane staklast. Dodajte so, biber, mleveno meso, pirinač, mlevenu papriku i dinstajte još 10 minuta. Ostavite da se malo prohladi, pa umešajte jaje.
U kalup za kuglof stavite malo ulja, pa poređajte listove kiselog kupusa tako da se preklapaju i da krajevi vire iznad ivice kalupa. Na kupus rasporedite fil od mesa. Zatvorite kupus krajevima i pažljivo pritisnite da sve bude ujednačeno.
Preko mesa, prelijte malo kuvanog paradajza, pokrijte aluminijumskom folijom i stavite u prethodno zagrejanu pećnicu na 180°C. Pecite oko 60 minuta, a pred kraj skinite foliju kako bi sarmica dobila lepu zlatnu boju.
Kuglof sarma je brzo gotova, a vrlo dekorativna. Uživajte u ovom modernom izdanju tradicije, koje će sigurno oduševiti vašu porodicu i goste!
(Ona.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Jasmin Dervišnurović otkiva tajnu najboljih mantija na svetu: Na prvom mestu je kvalitet
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.