Bez priganica je Badnje jutro nezamislivo: Ovo je originalni recept s kojim nećete pogrešiti
Za Badnje jutro miris priganica je neizostavan. Ovi ukusni, mekani "jastučići", prženi do savršenstva, čine pravi praznični ugođaj. S obzirom na to da se Badnji dan posti, priganice su idealno jelo - jednostavne, ali i izuzetno ukusne, koje se tradicionalno služe uz prah šećer, džem ili med.
Ovaj specijalitet, spremljen prema starim domaćinskim receptima, često je pravi ukras doručka. Ove priganice nisu samo obrok, već i simbol ljubavi i topline koja vlada u svakom domu na Badnje jutro.
Srećan Badnji dan, Božić i svi dani po Božiću!
Sastojci:
- 450 g brašna
- 12 g svežeg kvasca
- 1 kašičica soli
- 1 kašičica šećera
- 350 ml mlake vode
- ulje
Priprema:
Zagrejte vodu tako da bude mlaka, pa u nju izmrvite kvasac i dodajte šećer. Nakon otprilike pet minuta dodajte brašno i so.
Testo treba da bude srednje gustine - gušće nego za palačinke, ali ređe nego za kiflice.
Pokrijte posudu u kojoj se nalazi testo prozirnom folijom i ostavite da odstoji na toplom mestu oko pola sata.
Pre nego što krenete sa prženjem, nekoliko puta pažljivo prođite varjačom kroz testo kako biste mu dali vazdušastost.
U dubljoj šerpi zagrejte ulje. Kada ulje postane dovoljno vruće, kašikom spuštajte komadiće testa. Pre nego što stavite svaku kašiku testa u ulje, umačite je u hladnu vodu. Ako priganica nije okrugla, oblikujte je prstima pre nego što je spustite u vruće ulje.
Kada priganice porumene i postanu lepe i hrskave, izvadite ih na papirni ubrus da se ocede od viška masnoće. Poslužite ih dok su još tople.
(Ona.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Ovo je recept za specijalitet kapušnjik
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.