Recept za tradicionalne urmašice: Trebaće vam samo jedno jaje da dobijete ovo savršenstvo

M. P.
M. P.  
  • 0

Tradicionalni bosanski specijalitet, kog se ljudi ređe sete od baklave ili tulumbe, zaslužio je da se ponovo nađe na vašim tanjirićima. Urmašice ili hurmašice mnogima spadaju među omiljenim kolačima, a jednostavna priprema i malo truda već će vas osvojiti na početku recepta.

Pripremite se na kolač, od kog će gosti želeti barem još jedno parče.

Sastojci za tradicionalne urmašice:

  • 250 g maslaca
  • 1 jaje
  • 1 kašika šećera
  • 400 g brašna

Sastojci za preliv:

  • 500 g šećera
  • 500 ml vode
  • 1 limun

Priprema tradicionalnih urmašica:

Maslac stavite da se topi na srednjoj vatri. Za to vreme umutiti jaje i šećer.

U jaje i šećer dodajte otopljeni maslac i sve sjedinite. Zatim postepeno dodajte i brašno, pa rukama umesite testo koje se ne lepi za ruke. Testo prekrijte krpom i ostavite 20 minuta u zamrzivaču.

Posle toga, rukama otkinite jedan deo testa i oblikujte valjak, pa taj deo stavite na redne, tačnije na stranu na kojoj su najsitnije rupe. Pritisnite testo, pa ga odvojte i stavite u podmazan pleh. Postupak ponavljate dok imate testa.

Urmašice pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni 30 minuta. Dok se urmašice peku, pripremite preliv. U šerpu sipajte šećer i vodu, promešajte i stavite da se kuva na srednjoj vatri oko 15 minuta.

Na pola kuvanja, limun isecite na kolutove, pa ih stavite u šerpu u kojoj kuvate preliv. Vruće urmašice prelijte vrućim prelivom. Prekrijte ih i ostavite u toku noći da se dobro natoše.

Prijatno!

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Kako napraviti brze, novogodišnje kolačiće

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti