Recept za tradicionalne urmašice: Trebaće vam samo jedno jaje da dobijete ovo savršenstvo
Tradicionalni bosanski specijalitet, kog se ljudi ređe sete od baklave ili tulumbe, zaslužio je da se ponovo nađe na vašim tanjirićima. Urmašice ili hurmašice mnogima spadaju među omiljenim kolačima, a jednostavna priprema i malo truda već će vas osvojiti na početku recepta.
Pripremite se na kolač, od kog će gosti želeti barem još jedno parče.
Sastojci za tradicionalne urmašice:
- 250 g maslaca
- 1 jaje
- 1 kašika šećera
- 400 g brašna
Sastojci za preliv:
- 500 g šećera
- 500 ml vode
- 1 limun
Priprema tradicionalnih urmašica:
Maslac stavite da se topi na srednjoj vatri. Za to vreme umutiti jaje i šećer.
U jaje i šećer dodajte otopljeni maslac i sve sjedinite. Zatim postepeno dodajte i brašno, pa rukama umesite testo koje se ne lepi za ruke. Testo prekrijte krpom i ostavite 20 minuta u zamrzivaču.
Posle toga, rukama otkinite jedan deo testa i oblikujte valjak, pa taj deo stavite na redne, tačnije na stranu na kojoj su najsitnije rupe. Pritisnite testo, pa ga odvojte i stavite u podmazan pleh. Postupak ponavljate dok imate testa.
Urmašice pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni 30 minuta. Dok se urmašice peku, pripremite preliv. U šerpu sipajte šećer i vodu, promešajte i stavite da se kuva na srednjoj vatri oko 15 minuta.
Na pola kuvanja, limun isecite na kolutove, pa ih stavite u šerpu u kojoj kuvate preliv. Vruće urmašice prelijte vrućim prelivom. Prekrijte ih i ostavite u toku noći da se dobro natoše.
Prijatno!
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Kako napraviti brze, novogodišnje kolačiće
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.