Znate li šta je pešt? Ljudi su ga jeli na selu kako bi zimi imali energije

M. M.
M. M.  
  • 0

U ovo praznično vreme uživamo u raznim đakonijama, a jedne takve smo se prisetili nakon dugo vremena.

Ovog puta ne govorimo o poslasticama, već o domaćem namazu od slanine.

U nekim krajevima ovaj namaz je poznat i kao zapešt ili jednostavno pešt, a reč je o tradicionalnom specijalitetu u Hrvatskoj, Sloveniji i nekim delovima Mađarske, gde se koristi kao osnova za pripremu jela ili kao samostalan namaz.

U Dalmaciji, Slavoniji i drugim delovima Hrvatske često je deo seoske kuhinje, dok se u Mađarskoj sličan proizvod naziva "zsírkrém".

Svinjska mast Foto: Shutterstock

Namaz od slanine ili "domaće slanine"

Pešt je mešavina mlevene slanine (ili svinjske masti) sa belim lukom, solju i ponekad začinima poput paprike. Može se koristiti kao namaz na hlebu, često uz dodatak luka.

Koristi se i kao osnova za kuvanje – za dinstanje mesa, variva ili gulaša. Dodaje se jelima za aromu i obogaćivanje ukusa.

Potiče iz Dalmacije i Slavonije, gde se koristio kao praktičan način za iskorištavanje svinjske masti ili slanine, a sličan pripravak pripremao se i u Mađarskoj. Naziv "pešt" dolazi od reči povezane s drobljenjem ili gnječenjem sastojaka.

Tekstura namaza koji smo nabavili u jednoj privatnoj mesari u Međimurju je baš kakva treba da bude – nalik pasti, ali s primetnim komadićima mlevene slanine. Odlično je začinjen – slaniji, zbog čega je posebno ukusan.

Već nakon desetak minuta van frižidera, namaz je postao mekše teksture pa se lakše mazao na hleb.

Odlična užina koja je idealna za zimu, posebno za one koji planiraju zimske radosti poput skijanja ili sankanja – pravi način za dobijanje energije.

Kako napraviti pešt kod kuće

Pešt se lako priprema kod kuće, a evo šta vam je potrebno:

  • Slanina
  • Beli luk
  • So i biber
  • Mlevena crvena paprika (slatka ili ljuta, po želji).

Priprema:

Iseckajte slaninu na manje komade, a ako koristite dimljenu, skinite kožu i uklonite višak soli. Slaninu usitnite u blenderu, multipraktiku ili ručno pomoću mašine za mlevenje mesa. Tekstura treba da bude poput paste. Dodajte usitnjen beli luk, posolite i pobiberite po ukusu. Po želji, dodajte i papriku.Smesu prebacite u staklenu teglicu ili posudu s poklopcem i čuvajte u frižideru do 10 dana. Namaz namažite na tostirani hleb ili ga koristite kao začin za variva, gulaše ili jela s pasuljem, prenosi Index.

(Ona.rs / Index )

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Procurio tajni recept za "Buckovu" goveđu salatu: Probali smo pravu eksploziju ukusa

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti