Kupusnik je idealno posno jelo za Badnje veče: Najukusnija pita za praznično porodično okupljenje

J. V.
J. V.  
  • 0

Badnje veče je vreme kada se okupljamo sa porodicom, kada stavljamo na sto posna jela koja su puna tradicije i ljubavi, a svaki zalogaj nosi priču o prošlim vremenima. Među tim jelima koja obeležavaju našu tradiciju, pita sa kiselim kupusom, poznata kao "kupusnik", zauzima posebno mesto. Ova jednostavna, ali izuzetno ukusna pita je posna, pa je idealna za Badnje veče, ali i za sve ostale praznične dane. Kombinacija kiselog kupusa, mirisnog praziluka i laganih kora daje joj posebnu sočnost i bogatstvo ukusa koje se savršeno uklapa u svečanu atmosferu prazničnog stola.

Priprema ove pite ne samo da će obogatiti vaš obrok, već će i doneti dašak topline, ljubavi i zajedništva u vaš dom. Ako želite da u vašem domu na Badnje veče i praznicima zadrži miris tradicije, ova pita sa kiselim kupusom je pravi izbor.

Sastojci:

  • 500 g kora za pitu
  • 1 veća glavica kiselog kupusa
  • 1 struk praziluka
  • So i biber po ukusu
  • 100 ml mešavine ulja i kisele vode

Priprema:

Priprema kupusa

Počnite sa pripremom kiselog kupusa. Dobro ga operite, isecite na četvrtine i sameljite na mašini za meso. Za ovaj recept, kupus koji je sitniji daje lepšu teksturu, ali možete ga i seckati ako volite grubije komade. Nakon što ste samleveni kupus, temeljno ga iscedite između dlanova da uklonite suvišnu tečnost.

Priprema filovanja

Praziluk sitno iseckajte i propržite na malo ulja dok ne postane mekan i staklast. Zatim dodajte ocedeni kupus, sve dobro promešajte i dinstajte na tihoj vatri nekoliko minuta. Po potrebi, dosolite, ali budite umereni, jer je kupus već dovoljno slan. Pobiberite po ukusu, ponovo promešajte i sklonite sa ringle.

Sastavljanje pite

Rasporedite jednu koru za pitu na radnu površinu i poprskajte je mešavinom ulja i kisele vode. Na sredinu stavite pripremljeni fil od kupusa. Preklopite obe strane kore ka sredini, tako da se ne preklapaju, već se samo dodiruju. Zatim, pažljivo uvijete koru u rolnu.

Pečenje

Ovu pripremljenu rolnu stavite u pleh obložen papirom za pečenje. Ponovite postupak sa preostalim korama i filom, sve dok ne potrošite sve sastojke. Pre nego što stavite pitu u rernu, poprskajte je preostalom mešavinom ulja i kisele vode. Pecite u prethodno ugrejanoj rerni na 180°C dok pita ne dobije lepu zlatno-smeđu boju.

Kada je pita pečena, izvadite je iz rerne i ostavite da se ohladi nekoliko minuta pre nego što je isečete. Služite je uz omiljeni napitak ili kao deo bogatog prazničnog obroka. Uživajte u ovom savršenom spoju ukusa i tradicije!

Prijatno!

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Kako Rusi čuvaju svoju tradiciju u Srbiji?

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti