Recept za originalne ruske kape baca vas na kolena: Poslastica našeg detinjstva vraća se na velika vrata
I dalje smo u periodu slavlja i obilja hrane, kada se porodice okupljaju i uz omiljenu trpezu dele savete i opuštene razgovore. Za najbolji trenutak dana kada se opuštamo, najbolje je i zasladiti se malim i ukusnim đakonijama, baš kao što su ruske kape. Ovaj slatkiš je uvek dobrodošao na našu trpezu, a originalni recept za ruske kape je jednostavan toliko da ćete ga često praviti.
Sastojci za ruske kape:
za kore:
- 600 g brašna + 2 kašike
- 200 g šećera + 2 kašike
- 250 g kakaa
- 1 kesica praška za pecivo
- malo soli
- 500 ml biljnog mleka + 50 ml
- 100 ml ulja
- 2 kašičice jabukovog sirćeta
- 1 kašičica ekstrakta vanile
za fil:
- 200 g indijskog oraha + 50 g
- 150 ml biljnog mleka
- 50 ml kokosovog ulja
- 2 kašičice ekstrakta vanile
- 100 g šećera
- malo soli
za preliv:
- 100 ml biljnog mleka
- 250 g čokolade
- 400 g kokosa
Priprema ruskih kapa:
Pre svega dobro zagrejte rernu, najbolje na 200 stepeni. U jednoj većoj činiji pomešajte brašno, šećer, kakao, prašak za pecivo i so. U drugoj pomešajte "mokre" sastojke: mleko, ulje, sirće i ekstrakt vanile. Činiju sa suvim sastojcima dodajte u činiju sa drugom sastojcima i lagano promešajte.
Kada se sve sjedini, dobijenu smesu izlijte u pleh po želji (mada je najbolje da on bude kockastog oblika) i pecite je oko 20 minuta na 200 stepeni. Kada bude pečena kora, izvadite je i ostavite da se ohladi.
Za to vreme, pripremite fil. Sve sastojke za fil pomešajte i sjedinite u jednu veću činiju i mutite mikserom dok se sve lepo ne sjedini i dobijete homogenu smesu. Kada to završite, počnite da pravite i preliv tako što ćete staviti mleko da provri u manjoj šerpi. Izlomite čokoladu i ubacite je u mleko, kada počne mleko da se zagreva, mešajte čokoladu da se lepo i ravnomerno otopi. Kada spremite preliv, stavite ga u frižider na 20 minuta.
Uzmite manju čašu ili okrugli kalup ako imate i njime "secite" krugove od ispečene kore. Svaki dobijeni "krug" prepolovite po sredini da dobijete dva kruga ali ovog puta manje visine. Na jednu polovinu kruga stavite kašičicu fila i preklopite drugom polovinom i odmah umočite u kokos i ređajte ih na tacnu.
Kada napravite sve ruske kape, izvadite čokoladu iz frižidera i uvaljajte kolače sa gornje i donje strane.
Prijatno!
(Ona.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Napravite lokum u kućnoj radinosti: Ne morate da idete u Tursku da biste ga jeli
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.