Namirnica koju Srbi obožavaju, Nemci dodaju u dinstani kupus: Od sada ćete uvek ovako spremati omiljeno jelo

B. P.
B. P.  
  • 0

Sezona je kiselog kupusa kog spremamo na razne načine, a mnogi od nas ga jedu i direktno iz bureta, sa sve "ostacima" rasola po glavici. Bilo kako bilo, ukusi su različiti, pa i način na koji svi mi spremamo dinstani kupus, kao recimo za podvarak. Kod nas i u Nemačkoj se ne sprema kupus na isti način.

Kada Nemci dinstaju kupus, oni dodaju jedan sastojak kako bi on kao prilog bio mnogo ukusniji. U Nemačkoj se dinstani kupus zove rotkohl i jako je specifičan. U pitanju je nemačko jelo od dinstanog kupusa, a po nekom njihovom pravilu se koristi ljubičasti kupus. Da bi bio ukusniji, oni na početku pripreme dodaju - slaninu, sastojak koji složćemo se u Srbiji svi volimo. Upravo slanina će pustiti svoju masnoću na koji se kupus kasnije disnta i automatski dobija bolji i lepši ukus.

Isto tako, podjednako dobru notu ukusa daje i - jabuka, verovali ili ne, posebno ako želite da dodate slatko-kiseli ukus svom jelu. Uz to, dovoljno je da dodate i malo jabukovog sirćeta u kupus koji će čuvati oni lepu, zlatnu boju kupusa koju je dobio kiseljenjem u buretu.

Kako se sprema rotkohl?

  • 1 glavica ljubičastog kupusa
  • 1 glavica crnog luka
  • 3 šnita slanine
  • 1 jabuka
  • 2 kašike jabukovog sirćeta
  • 1 kašika ulja
  • 1 kašika šećera
  • so
  • biber

Priprema rotkohla:

Pre svega slaninu i crni luk isecite što sitnije, a jabuku na sitnije kocke, pa samo slaninu stavite da pržite, sve dok ne postane hrskava. Kada postane hrskava, izvadite je na ubrus da upije masnoću, pa u isti tiganj pržite sitno seckan crni luk i dinstajte na laganoj temperaturi oko pet minuta.

Posle toga, kupus možete proprati ispod mlaza vode, ali i ne morate ukoliko volite rasol, pa ga isecite na trakice. Kada isečete sav kupus, dodajte ga u tiganj sa crnim lukom, pa istovremeno ubacite i jabuku, šećer, so i biber, pa promešajte da se sve sjedini.

Po potrebi, da ne bi zagorelo, dodajte malo vode, a uz to ta tekućina će pomoći kupusu da brže omekša. Potrebno je da ga dinstate oko 45 minuta pa sve do sat vremena.

Kada dinstanje bude pri kraju, dodajte mu jabukovo sirće i po potrebi soli, to morate da vidite, zavisi od ukusa da li vam je dovoljno slano ili ne. Dobro ponovo promešajte, pa sklonite sa ringle i pospite po želji seckani peršun i prethodno prženu slaninu i jelo je spremno za posluženje.

Prijatno!

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Vodič za kiseljenje kupusa

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti