Original recept za bolonjeze sos će vas ukusom "preseliti" u Italiju: Izvanredno jelo kojem ne možete odoleti

B. P.
B. P.  
  • 1

Italijanska kuhinja je poznata kao jedna od najukusnijih na svetu i nema ko ne može da odoli receptima iz ove mediteranske države na Apeninskom poluostrvu. Špagete bolonjeze su jedan od prepoznatljivijih znakova kuhinje ove zemlje i samo oni znaju tajni recept. Ipak, recept za ovaj bolonjeze sos će vam se odmah dopasti i ukusom "smestiti" u Italiju.

Sastojci za bolonjeze sos:

  • 500 g mešanog mlevenog mesa
  • 1 konzerva paradajz sosa
  • 1 štap celera
  • 1 glavica crnog luka
  • 1 čen belog luka
  • 300 g pečuraka
  • 4 šnite slanine
  • pola čaše belog vina
  • 200 ml pilećeg bujona
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • malo suvog bosiljka
  • malo suvog origana
  • so
  • biber

Priprema bolonjeze sosa:

Dobro zagrejte ulje u šerpi. Crni i beli luk isecite što sitnije, pa ubacite u šerpu da se dobro prodinsta. Uz luk, ubacite i sitnije seckanu slaninu i pržite sve dok ona ne porumeni, oko 10 minuta. Kada slanina postane hrskava, samo nju izvadite iz šerpe i stavite na ubrus da se ocedi od masnoće.

U šerpi, gde su ostale obe vrste luka, stavite mleveno meso i pržite dok meso ne postane mrvljivo i dok ne promeni boju, najviše 10 minuta. Pokušajte da ocedite višak tečnosti iz šerpe, pa onda mesu dodajte paradajz, oljuštene pečurke i isečene na kolutove, sitnije iseckan celer, vino, bujon i sve začine pa ostavite na laganoj vatri da proključa. Kada se to dogodi, smanjite toploti i kuvajte oko sat vremena uz povremeno mešanje.

Za to vreme možete da skuvate testeninu, pa kada sos bude gotov, spojite sa testeninom i jelo je spremno za posluživanje.

Prijatno!

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Moja Jela: Najukusnije špagete bolonjeze - ponos italijanske kuhinje

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • max

    30. januar 2025. | 08:00

    U Italiji ne postoji bolnjeze sos, postoji sos sa mlevenim mesom i on se zove ragu a bolonjeze je nastao u SAD-u kao i sos milaneze itd...

    Podelite komentar