Original recept za bolonjeze sos će vas ukusom "preseliti" u Italiju: Izvanredno jelo kojem ne možete odoleti
Italijanska kuhinja je poznata kao jedna od najukusnijih na svetu i nema ko ne može da odoli receptima iz ove mediteranske države na Apeninskom poluostrvu. Špagete bolonjeze su jedan od prepoznatljivijih znakova kuhinje ove zemlje i samo oni znaju tajni recept. Ipak, recept za ovaj bolonjeze sos će vam se odmah dopasti i ukusom "smestiti" u Italiju.
Sastojci za bolonjeze sos:
- 500 g mešanog mlevenog mesa
- 1 konzerva paradajz sosa
- 1 štap celera
- 1 glavica crnog luka
- 1 čen belog luka
- 300 g pečuraka
- 4 šnite slanine
- pola čaše belog vina
- 200 ml pilećeg bujona
- 2 kašike maslinovog ulja
- malo suvog bosiljka
- malo suvog origana
- so
- biber
Priprema bolonjeze sosa:
Dobro zagrejte ulje u šerpi. Crni i beli luk isecite što sitnije, pa ubacite u šerpu da se dobro prodinsta. Uz luk, ubacite i sitnije seckanu slaninu i pržite sve dok ona ne porumeni, oko 10 minuta. Kada slanina postane hrskava, samo nju izvadite iz šerpe i stavite na ubrus da se ocedi od masnoće.
U šerpi, gde su ostale obe vrste luka, stavite mleveno meso i pržite dok meso ne postane mrvljivo i dok ne promeni boju, najviše 10 minuta. Pokušajte da ocedite višak tečnosti iz šerpe, pa onda mesu dodajte paradajz, oljuštene pečurke i isečene na kolutove, sitnije iseckan celer, vino, bujon i sve začine pa ostavite na laganoj vatri da proključa. Kada se to dogodi, smanjite toploti i kuvajte oko sat vremena uz povremeno mešanje.
Za to vreme možete da skuvate testeninu, pa kada sos bude gotov, spojite sa testeninom i jelo je spremno za posluživanje.
Prijatno!
(Ona.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Moja Jela: Najukusnije špagete bolonjeze - ponos italijanske kuhinje
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
max
U Italiji ne postoji bolnjeze sos, postoji sos sa mlevenim mesom i on se zove ragu a bolonjeze je nastao u SAD-u kao i sos milaneze itd...
Podelite komentar