Original recept za Vasinu tortu: Poslastica koja nas vraća u detinjstvo i osvaja sva naša čula

B. P.
B. P.  
  • 0

Naša zemlja ima čime da se diči kada je reč o receptima, bilo oni slani ili slatki. Tipična srpska torta je i Vasina torta koja je po mnogome specifična, a originalni recept je božanstven.

Sastojci za Vasinu tortu:

za koru:

  • 5 belanaca
  • 5 žumanaca
  • 5 kašika šećera
  • 1 kašika brašna
  • šaka mlevenih oraha
  • 2 kašike rendane čokolade

za fil od oraha, čokolade i pomorandže:

  • 4 žumanca
  • 4 kašike šećera
  • 200 g mlevenih oraha
  • 100 ml mleka
  • 120 g šećera
  • 60 g otopljene crne čokolade
  • 10 kašika soka od pomorandže
  • malo rendane korice od pomoradže
  • 150 g putera

za šam sa špinovanim šećerom:

  • 4 belanca
  • 250 g šećera
  • 150 ml vode

za čokoladni preliv:

  • 150 g čokolade
  • 2 kašike ulja
  • 1 kašika mleka
  • malo putera

Priprema Vasine torte:

Dobro umutite belanca za koru, pa postepeno dodajte kašiku po kašiku šećera sve dok se ne formira čvrst šam. Potom, dodajte jedno po jednu žumance pa lagano varjačom ili špatulom promešajte.

Kada se sve lepo sjedini, dodajte postepeno brašno, mlevene orahe i čokoladu pa lepo i lagano promešajte da šam ne bi splasnuo prilikom mešanja.

Odaberite tepsiju u kojoj ćete da pečete koru pa je obložite papirom za pečenje i sipajte smesu sa koru. Pecite na 180 stepeni oko 25 minuta, pa kada bude gotova, izvadite je iz rerne i ostavite da se lepo ohladi.

Dok se kora peče, pripremite fil. Mikserom umutite žumanca sa šećerom i kuvajte ih na pari oko pet minuta, pa ih sklonite sa strane da se skroz ohlade. Umutite puter koji je bio na sobnoj temperaturi, pa spojite sa umućenim žumancima. Mlevene orahe poparite sa vrućim mlekom u koji ste sipali šećer. Dok su mleveni orasi još mlaki, dodajte otopljenu čokoladu, rendanu koru pomorandže i nekoliko kašika soka od pomorandže.

Kada se fil sa žumancima ohladi, spojite ga sa kremom od oraha mutetći ih mikserom. Kada se ispečena kora ohladi, stavite je na tacnu, pa nanesite fil i stavite u frižider da se lepo ohladi.

Ušpinujte šećer sa vodom sve dok smesa ne dobije gustinu gustog meda. Istovremeno završavate mućenje belanaca koje je bitno da čvrsto umutite pa stavljate na paru da se kuvaju i postepeno dodajte ušpinovani šećer. Sve dobro umutite oko pet minuta.

Izvadite tortu iz frižidera pa nanesite pažljivo šam ali nikako nemojte da pritiskate, već lagano sve nanesite i vratite u frižider da se dobro ohladi i stegne. Otopite čokoladu sa kašikom mleka, malo ulja i putera i prelijte preko hladne torte i ponovo ostavite u frižider da se ohladi i posle tri sata je spremna za konzumaciju.

Prijatno!

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Napravite sladoled tortu od 4 sastojka za samo desetak minuta

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti