![keškul, turski puding, puding, recept za keškul, keškul recept keškul, turski puding, puding, recept za keškul, keškul recept](https://xdn.tf.rs/2025/02/05/shutterstock2046662399-670x447.webp)
Keškul, recept za sve ljubitelje orijentalnih poslastica: Vrsta pudinga koji osvaja svačija čula
Brojne recepte smo preuzeli od Turaka, pa su nam najpoznatije bakvala, tufahije, sarma i slično. Međutim, manje poznat ali ne i manje ukusan je i keškul, orijentalni recept za puding na bazi badema.
Sastojci za keškul:
za bazu:
- 1 litar mleka
- 150 g šećera
- pola šolje mlevenih badema
- 1 kašičica ekstrakta vanile
za sos:
- 50 g kukuruznog ili pšeničnog skroba
- 200 ml mleka
- 1 jaje
za ukrašavanje:
- Mleveni bademi, pistaći ili kokos
Priprema keškula:
Bademe prvo malo propecite na tiganju na srednjoj temperaturi ringle uz konstantno mešanje sve dok ne dobiju zlatnu boju. U šerpu sipajte litar mleka i šećer i grejte dok ne postane vruće, ali da ne provri.
U međuvremenu, pomešajte 200 ml mleka sa kukuruznim skrobom i jajetom, pa umutite žicom sve dok ne postane glatko. Postepeno sipajte u tu smesu dve kutlače vrućeg mleka uz konstantno mešanje sve dok se smesa ne zagreje. Kada se sve lepo sjedini i ugreje, sipajte u vruće mleko uz neprekidno mešanje sve dok ne dobijete konzistenciju pudinga.
U skuvani puding dodajte propržene bademe i ekstrakt vanile i mešajte dok se ne skuva sve zajedno i ne zgusne, što je oko tri do četiri minita. Tek na kraju dodajte mlevene bademe i poslastica je spremna za posluženje.
Sipajte keškul u staklene činije ali postepeno kako bi se stvorili vazdušni mehurići koji će potom na površini napraviti šaru kada se skroz ohladi. Stavite u frižider da se dobro ohladi pa ukrasite sa mlevenim bademima, pistaćima, kokosom ili pak cimetom ukoliko neko najviše njega voli.
Prijatno!
(Ona.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Kako se prži plašinta, "vlaška palačinka"?
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.