
Turski recept za najsočniji pasulj: Možete ga jesti samog ili kao predjelo, a uživaćete u svakom zalogaju
Barbunya pilaki je turska verzija pečenog pasulja (engl. baked beans).
Radi se o šarenom pasulju koji se natopi preko noći, dopola se skuva u običnoj vodi, a zatim se kuva u umaku na bazi paradajza i začina.
Može se jesti od jutra do večeri i veoma je popularan u letnjim mesecima. Najčešće se služi kao predjelo ili meze sa seckanim svežim listićima peršuna i kriškama limuna.
Sastojci:
180 g suhog šarenog pasulja
2 šargarepe
2 veće paradajza
2 čena belog luka
1 crni luk
1 limun
1 kašika koncentrata paradajza
1 čajna kašičica šećera
so i biber po želji
maslinovo ulje
voda
svež peršun za posluživanje

Priprema:
Natopite pasulj u vodi veče pre pripreme jela.
Sutradan, ocedite pasulj i stavite ga da se kuva u lonac napunjen čistom vodom. Voda treba da bude dva do tri centimetra iznad zrna pasulja u loncu.
Kada voda provri, smanjite temperaturu na umerenu i kuvajte dok pasulj ne omekša – otprilike 30 minuta.
U većoj tavi zagrejte malo maslinovog ulja i na njemu propržite seckani crni luk i beli luk. Dinstajte ih zajedno oko dve do tri minute, dok povrće ne omekša.
Dodajte seckane šargarepe i dinstajte zajedno oko pet minuta.
Dodajte seckane paradajze, koncentrat paradajza, šećer, so i biber. Dobro promešajte.
Dodajte omekšani i ocedeni pasulj, pa podlijte sa 300 ml obične, čiste vode. Dinstajte sve zajedno uz povremeno mešanje oko pola sata, dok višak tečnosti ne ispari i pasulj se termički obradi do kraja.
Poslužite toplo sa seckanim belim lukom i kriškama svežeg limuna. Prijatno!
(Ona.rs/Punkufer)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Kuvanje Tamara RECEPT 1
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.