Jelovnik za Đurđevdan: 3 najbolja i najbrža predjela, pita se pravi za 10 minuta, rolat će se odmah pojesti!

J. V.
J. V.  
  • 0

Krsna slava Đurđevdan je jedan od onih praznika kada se okupljamo sa porodicom i prijateljima, slavlje je u punom jeku, a na stolu ne sme da nedostaje hrskavih i sočnih zalogaja koji će sve prisutne oduševiti. Ova tri predjela nisu samo brza i jednostavna, već i izuzetno ukusna, idealna za sve koji žele da obogate slavski sto sa minimalnim naporom, a maksimalnim efektom.

U nastavku ćete pronaći recepte za tri predjela koja će sigurno postati hit na svakom slavlju, naročito ako želite da oduševite goste i uštedite vreme.

slava Foto: Shutterstock

Slana rozen torta

Sastojci:

  • 1 pakovanje slanih rozen kora (8 kora )
  • 500 gr sitnog sira
  • 500 gr kisele pavlake
  • 200 gr majoneza
  • soli po ukusu ( 1/2 kašičice soli )
  • 250 gr šunke
  • 3 - 4 kisela krastavčića
  • 3 kašike ajvara
  • 200 gr tvrdog sira ( trapist, edamer, gauda, čedar )

Priprema:

Pomešajte sitan sir, pavlaku, majonez i so, te dobro sjedinite sve sastojke.

U četiri zasebne posude, izrendajte na krupno šunkaricu, na sitno krastavčiće, ajvar i na sitno sir. Ostavite malo tvrdog sira za dekoraciju.

Prvo spojite sir i krastavčiće, pa dodajte četvrtinu smese (oko 2,5 kutlače), zatim ponovite sa salamom i ajvarom. Četvrti deo smese ostavite sa strane, jer će on poslužiti za premazivanje torte sa gornje strane.

Za slaganje, redajte ovako: kora, fil sa sirom, kora, fil sa šunkom, kora, fil sa ajvarom, kora, i ponovite još jednom. Na poslednju, sedmu koru, mažite malo manje od pola smese, kako bi vam ostalo dovoljno za premazivanje svake sledeće kore. Na osmu koru stavite dasku ili tacnu i lagano je opteretite kako biste poravnali tortu. Ostavite je da se stisne oko pola sata.

Nakon toga, premazujte tortu preostalom masom od sira i pospite sa malo ostavljenog tvrdog sira. Ostavite tortu u frižideru do posluženja.

Pre posluženja rozen torte tanko nožem odseći okrajke i to samo ako su suvlji pa onda iseći štanglice ili kocke.

Španska pita za 10 minuta

Španska pita Foto: Shutterstock

Sastojci:

  • 200 ml jogurta
  • 150 ml ulja
  • 5 celih jaja
  • 5 gr soli
  • 10 gr praška za pecivo
  • 5 kašika ajvara
  • 250 gr brašna
  • 200 gr šunke
  • 3 kisela krastavčića
  • 150 gr feta ili mladog sira

Priprema:

Zagrejte rernu na 200 stepeni. Iseckajte šunku, krastavčiće i sir na sitne kockice. Žicom ulupajte jaja sa solju, pa dodajte jogurt i ulje, mešajući dok se ulje potpuno ne sjedini sa ostatkom smese.

Zatim dodajte ajvar, promešajte, a potom dodajte brašno i prašak za pecivo, pa nastavite da mešate dok ne dobijete glatku smesu. U ovu smesu dodajte šunku, krastavčiće i sir, pa sve dobro izmešajte varjačom ili lopaticom.

Pleh dimenzija obložite papirom za pečenje, pa izlajte smesu u pleh. Proverite da li se rerna dovoljno zagrejala, pa stavite pleh u pećnicu.

Pitu pecite 35 minuta, ili duže, zavisno od jačine vaše rerne. Pečenu pitu prekriti krpom i ostaviti da se ohladi ili prohladi. Nakon toga, isecite na kocke i poslužite.

Šareni rolat

Sastojci za koru:

  • 4 cela jaja
  • 200 ml jogurta
  • 5 punih kašika brašna
  • pola kašičice soli
  • 10 gr praška za pecivo
  • 1 kašičica crvene paprike
  • 3 - 4 briketa spanaća ili 100 gr blanširanog i iseckanog
Rolat od tikvica Foto: Shutterstock

Nadev

  • 250 gr sitnog sira
  • 180 gr pavlake
  • 3-4 kisela krastavčića
  • 150 gr šunke 
  • malo soli

Priprema:

Zagrejte rernu na 200 stepeni. Ulupajte belanca u čvrst sneg, postepeno dodajući žumanca, a na kraju dodajte so. Dodajte jogurt i ponovo umutite. Na kraju, dodajte brašno i prašak za pecivo, pa sve dobro sjedinite.

Podelite smesu na tri jednaka dela. U jedan deo dodajte spanać, u drugi papriku, a treći ostavite nepromenjen.

U veliki pleh od rerne stavite papir za pečenje, pa izlajte žutu smesu, poravnajte, zatim crvenu, poravnajte i na kraju zelenu. Po želji, smesu možete išarati.

Stavite pleh u rernu i pecite 15 minuta. Pečenu koru, još uvek sa papirom, stavite na vlažnu krpu, pa je zajedno sve urolajte i ostavite da se ohladi.

Za nadev, pomešajte sir i pavlaku, dodajte iseckanu šunku i krastavčiće, malo posolite ako sir nije dovoljno slan, i sve dobro izmešajte. Ostavite u frižideru dok ne budete premazivali koru. Ohlađenu koru pažljivo odvojite od papira, ostavite papir ispod kore. Na koru nanesite nadev, razvučete ga skoro do gornjeg ruba, ostavljajući prazno područje gde će biti kraj kada je urolate.

Nemojte nanositi nadev do kraja, da pri uvijanju ne bi curio. Urolajte rolat, zamotajte u papir i ostavite u frižideru do posluženja.

Isecite na kriške i uživajte.

Prijatno!

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Rodila mu se ćerka na krsnu Slavu Svetog Nikolu

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti