Sokovi od pečenja pomešani s belim lukom, mediteranskim biljem i vinom ili šerijem pretvaraju se u pravu senzaciju ukusa, a najbolje od svega je to što ovo jelo ne zahteva mnogo truda, niti sastojaka…
Pollo al ajillo (piletina s belim lukom) je španski specijalitet koji dokazuje da su najjednostavnije stvari u životu često i najbolje. Za pripremu ovog mediteranskog jela biće vam potrebni samo piletina, začinsko bilje, beli luk i prilog po želji.
Uz piletinu s belim lukom, Španci najčešće služe hleb, ali odličan izbor su i palenta, pirinač, heljda ili povrće po želji. U receptu se koristi i šeri, koji daje umaku kompleksniji ukus (vodite računa da ne bude presladak), ali možete iskoristiti i Madeiru ili neko polusuvo vino po želji.
Piletina s belim lukom – sastojci:
- 750 g do 1 kg piletine
- 10 do 12 čenova belog luka
- 3 kašike (oko 45 ml) maslinovog ulja
- 1 kašičica suvog timijana
- 1/2 kašičice suvog ruzmarina
- 2 do 3 suva lovorova lista
- 80 ml šerija ili polusuvog vina
- so i biber po ukusu
- svež peršun za serviranje

Piletina s belim lukom – priprema:
Začinite komade piletine solju i biberom. U srednje velikoj ili velikoj tiganju zagrejte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Kada se ulje zagreje, pržite piletinu u turama, pazeći da komadi nisu preblizu jedan drugom.
Vratite svu piletinu u tiganj, dodajte beli luk, timijan, ruzmarin i lovor, pa dodatno začinite solju i biberom. Poklopite tiganj, smanjite vatru na srednju i kuvajte 15 do 20 minuta, povremeno mešajući da se piletina ne zalepi. Skinite poklopac, pojačajte vatru na srednje jaku i sipajte šeri ili vino. Kuvajte 2 do 3 minuta bez mešanja.
Promešajte i ostavite da tečnost ispari, oko 10 minuta. Sklonite sa vatre, po želji pospite svežim peršunom i poslužite uz hleb, palentu ili prilog po izboru.
(Ona.rs/Punkufer)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: RADNO - Plantbased kitchen talk Daniela Tepšin
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.