
Genijalni recept za preukusne PLJESKAVICE od tikvica: Odličan obrok za manje od 200 dinara
Tražite brz i zdrav ručak ili večeru koja će oduševiti i najveće gurmane, a pritom nećete provesti sate u kuhinji? Pljeskavice od tikvica su pravi odgovor! Ovo ukusno jelo lako se priprema, puno je hranljivih sastojaka, a uz dodatak omiljenog sira, postaće pravi hit na vašoj trpezi. Bilo da ih pržite u tiganju ili pečete u rerni, ove pljeskavice su pun pogodak!
Recept za savršene pljeskavice od tikvica (tajna je u siru!):
Sastojci:
2-3 srednje tikvice
2 jaja
4-5 kašika brašna (može kukuruzno za hrskaviji ukus ili obično pšenično)
1/2 kesice praška za pecivo
So, biber, mirođija (po ukusu)
Malo ulja za prženje (ako ih pečete u tiganju) 100-150g mladog sira

Priprema:
Pripremite tikvice: Prvo dobro operite tikvice, pa ih narendajte na krupnije rende. Posolite ih sa malo soli i ostavite desetak minuta da puste višak vode. Ovo je ključno za hrskave pljeskavice!
Cediljka u akciji: Narendane tikvice dobro ocedite od viška vode. Možete ih stisnuti rukama ili umotati u čistu kuhinjsku krpu i snažno iscediti. Što bolje ocedite, pljeskavice će biti ukusnije i neće se raspadati.
Spojite sastojke: U veliku činiju prebacite oceđene tikvice. Dodajte umućena jaja, brašno (ja volim da kombinujem kukuruzno i pšenično za bolju teksturu), prašak za pecivo i, naravno, začine! So, biber i mirođija su obavezni, ali slobodno dodajte i malo belog luka u prahu ili peršuna ako volite.
E, sad dolazi ono najbolje - dodajte sir! On će dati pljeskavicama neverovatnu sočnost i punoću ukusa! Sve dobro promešajte dok ne dobijete homogenu smesu.

Oblikujte pljeskavice: Kašikom uzimajte smesu i oblikujte pljeskavice željene veličine. Nemojte ih praviti prevelike, da se lakše peku. Vreme za pečenje! U tiganju (za brzu varijantu): Zagrejte malo ulja u tiganju na srednjoj vatri. Pažljivo spuštajte pljeskavice i pržite ih po nekoliko minuta sa svake strane, dok lepo ne porumene i ne postanu hrskave.
U rerni (za zdraviju opciju)
Pleh obložite papirom za pečenje i poređajte pljeskavice. Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C (sa ventilatorom) ili 200°C (bez ventilatora) oko 20-ak minuta, dok ne dobiju lepu zlatno-žutu boju. Okrenite ih jednom u toku pečenja da se ravnomerno ispeku. Serviranje: Kada su gotove, izvadite pljeskavice i, ako ste ih pržili, stavite ih na papirni ubrus da upiju višak masnoće. Poslužite tople, sa velikom porcijom sveže salate ili omiljenim sosom.
Ako želite još hrskavije pljeskavice, u smesu možete dodati i malo prezli. Odlično se slažu sa kiselom pavlakom, grčkim jogurtom ili tzatziki sosom. Ja volim da napravim neki brzi sos sa jogurtom, belim lukom i malo mirođije - savršeno! Pečenje u rerni je definitivno zdravija opcija jer koristite manje ulja, a pljeskavice budu jednako ukusne, samo malo manje masne. Možete eksperimentisati i sa drugim začinima, recimo kari, ljuta paprika ili malo rendanog parmezana - budite kreativne!
Prijatno! Sigurna sam da ćete uživati u ovom jednostavnom, a preukusnom jelu!
(Ona.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Helen Babić za Ona.rs o nasilju, predrsudama i osudama u svetu manekenstva
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.