Zaboravite na dosadne ŠTAPIĆE OD TIKVICA, ovo je recept za vas: Od preukusnih ROZETA svi ližu prste!

 
  • 0

Zaboravite na pohovanje i dosadne štapiće - ove rozete su lagane, aromatične i gotove za pola sata! Mnoge žene gledaju kako da smisle nešto brzo i zdravo, a da opet bude preukusno i da se cela porodica oduševi. Ove rozete su baš takve - idealne su kao večernja grickalica, predjelo ili dodatak uz obrok. Deca ih obožavaju, a to je uvek dobar znak, zar ne?

Sastojci:

2 veće tikvice

1 jaje

100 g sitnog sira (ja volim da koristim rikotu, ako je nađem, da bude kremastije)

30 g parmezana (ili nekog dobrog starog sira), rendanog – ovo daje poseban šmek!

1 čen belog luka, sitno seckan ili izrendan (beli luk uvek diže ukus, slažeš se?)

Prstohvat origana

So i biber po ukusu

Malo maslinovog ulja

(Opcionalno) 1 kašika ovsenih pahuljica ili prezli (ako primetite da je smesa previše vlažna, ja nekad dodam i malo integralnog brašna)

Priprema:

Priprema tikvica: Tikvice izrendajte na krupno rende. Bitno je da ih dobro posolite i ostavite jedno 10 minuta da puste vodu. E, onda kreće onaj "najvažniji" deo - dobro ih iscedite rukama ili kroz gazu! Što ih bolje iscedite, to će rozete biti hrskavije.

Formiranje smese: U većoj činiji pomešajte isceđene tikvice sa jajetom, sitnim sirom, rendanim parmezanom, belim lukom i začinima. Sve lepo promešajte da se sjedini. Ako primetite da je smesa previše mekana ili "vodnjikava", dodajte kašiku ovsenih pahuljica ili prezli. Ja volim da stavim ovsene pahuljice jer su zdravije, a i nekako daju lepu teksturu.

Oblikovanje rozetica: Pleh obložite papirom za pečenje - to olakšava posao! Zatim, stavljajte po kašiku smese i oblikujte male kupice ili rozete. Lagano ih pritisnite da se slepe i naprave lep oblik. Možete da se igrate sa oblicima, ja nekad napravim i kao male pljeskavice.

Pečenje: Pre nego što ih gurnete u rernu, premažite svaku rozetu sa kapljicom maslinovog ulja. To će im dati divnu zlatnu boju i hrskavost. Pecite ih u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C oko 20–25 minuta, dok ne porumene i dobiju hrskave ivice. Prava mirisna rapsodija će se širiti po stanu!

Saveti za serviranje:

Ove rozete su zaista multifunkcionalne! Možete ih poslužiti uz neki lagani jogurt sos sa limunom i malo sveže mirođije - to je naš favorit! Sjajne su i preko zelene salate, kao lagani obrok, ili kao elegantan zalogaj uz čašu rashlađenog belog vina. A da ne pričam da su odlične i hladne, tako da ako vam ostane za sutradan, eto vam užine za posao!

Prijatno, drage moje!

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Baletanke od tikvica, haljina od javora i šešir od zelja: Da li to moda ide u novom pravcu

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti