Najobičniji krompir postao je tema dana: Recept za pohovani krompir koji obara Google – i sve dijete

M. M.
M. M.  
  • 0

Znate one dane kada nemate snage da razmišljate šta ćete kuvati, ali duša traži utehu? Tako je i meni bilo – otvorila sam frižider, pogled mi se zadržao na tri krompira i jedno jaje. I nekim čudom, baš tog dana, Google je eksplodirao od pretraga: „pohovani krompir“. Pomislila sam – čekaj malo, da li je to moguće? Krompir – ta najskromnija namirnica – postao je breaking tema?

I jeste. I to sa razlogom.

Jer ovo nije običan recept. Ovo je hrskavo, zlatno, toplo sećanje na detinjstvo, miris nedeljnog ručka, i najbolji dokaz da ne morate imati ni luksuzne namirnice ni mnogo vremena da biste imali savršen obrok.

Sastojci koji će Vas vratiti u neko lepše vreme:

  • 4 veća krompira
  • 2 jajeta
  • 5 kašika brašna
  • 5 kašika prezli
  • So, biber, beli luk u prahu po želji
  • Ulje za prženje

Priprema koja traje kraće od jedne vesti – ali ostaje dugo u sećanju:

Oljuštite krompir i isecite ga na deblje kolutove (ili štapiće ako volite "pomfrit formu").

Skuvajte ih kratko – 5 do 7 minuta, samo da omekšaju, ali da ne budu raskuvani. Procedite i ostavite da se prohlade.

Umutite jaja sa prstohvatom soli, a u dve posebne posude stavite brašno i prezle.

Svaki komad krompira uvaljajte prvo u brašno, zatim u jaja, pa u prezle.

Pržite u dubokom ulju dok ne postanu zlatno-smeđi i hrskavi.

Napomena: Ako volite jači ukus, u prezle dodajte malo belog luka u prahu i origana. Ako ste ljubitelj klasike – samo so i biber su dovoljni da se osećate kao dete u kuhinji svoje bake.

Bonus savet: Kako da pohovani krompir ostane hrskav i kad se ohladi

Poređajte ispržene krompiriće na rešetku, a ne na ubrus – tako para neće omekšati koricu. I još bolje: ako ih podgrevate, stavite ih u rernu, ne u mikrotalasnu.

Zašto svi odjednom traže baš ovaj recept?

Možda zato što je leto, a mi se vraćamo jednostavnosti. Možda zato što je krompir utešan, jeftin i podseća na detinjstvo. A možda zato što nas u moru komplikovanih recepata, fensi sosa i TikTok trendova, ovaj pohovani krompir – jednostavno razume.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Spreman za petnaest minuta, služi se i kao prilog i kao glavno jelo: Krompir za svačiji ukus

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti