
Tradicionalni recept za kuglof sa modernim trikovima: Sočna i mekana poslastica koja će osvojiti celu porodicu
Kuglof je omiljeni desert koji često krasi trpeze širom sveta. Sa prepoznatljivom pletenom formom i bogatim ukusom, kuglof je ne samo poslastica, već i deo tradicije mnogih kultura. Iako postoji tradicionalna varijanta, mnoge mlade domaćice se odlučuju da ga spreme po nekoj modernoj recepturi, kuglof je zaista lako spremiti, a ovaj recept ćete obožavati.
Sastojci za kuglof:
- 500 g brašna
- 2 šolje šećera u prahu
- 250 g putera
- 4 jaja
- 120 ml jogurta
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 1 kašičica praška za pecivo
- 3 kašičice kakaa
- rendana kora jednog limuna
Priprema kuglofa:
Puter, koji je odstojao na sobnoj temperaturi, umutite sa žumancima i šećerom u prahu sve dok smesa ne postane kremasta i prozračna. Posle toga postepeno dodajte rendanu koru limuna, ekstrakt vanile i jogurt. Polako mutite mikserom dok se sve ne sjedini, pa onda nastavite špatulom.
Brašno pomešajte sa praškom za pecivo pa dodajte smesi i lagano ručno mešajte, dok se sve dobro ne sjedini i ne postane kremasto. Na kraju ubacite kakao i dobro promešajte.
U drugoj činiji umutite belanca dok ne postane čvrst šam. Kada se to dogodi, postepeno ih dodajte prethodno spremljenoj smesi.
Kalup za kuglof premažite sa puterom, sipajte malo brašna da se zalepi, pa onda izručite smesu za kuglof u kalup, ravnomerno ga raspoređujući. Po želji, možete prvo sipati samo polovinu smese, pa ubaciti komade čokolade, suvog voća ili nečeg trećeg, pa onda preko toga sipajte i drugu polovinu smese za kuglof.
Pecite na 180 stepeni oko 45 do 50 minuta, sve dok ne primetite da je počeo kuglof da dobija koricu. Kada se ispeče, izvadite sa strane i ostavite da se ohladi i pospite ga prah šećerom.
Prijatno!
(Ona.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Kačamak na pirotski način - nije ono na šta ste prvo pomislili
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.