
Pravo iz bakine knjige recepata: Domaće orašnice pripremićete sa zadovoljstvom
Uvek je lepo pripremiti nešto slatko i domaće, a ovaj recept za orašnice savršeno spaja bogatstvo orašastih plodova i blagu slatkoću testa.
Bilo da ih pravite za praznike, porodične okupljanja ili jednostavno za uživanje uz kafu, orašnice su pravi izbor koji će osvojiti sve. Pratite naš recept korak po korak i uživajte u savršenim zalogajima punim ukusa.
Sastojci:
- 2 belanca
- 200 g kristal-šećera
- 200 g mlevenih oraha
- 200 g seckanih oraha
- 1 kašika sirćeta
Priprema:
Odvojte belanca od žumanaca, pa belanca mutite mikserom dok se ne pretvore u sneg. Potom dodajte šećer i nastavite da mutite.
Na polovini mućenja sipajte kašiku sirćeta, pa dovršite mućenje - smesa za orasnice trebalo bi da bude kompaktna. zatim lagano varjačom umešajte mlevene orahe da se sjedine sa umućenim belancima i šećerom.
U pliću posudu sipajte seckane orahe. Kašičicom vadite smesu od belanaca i mlevenih oraha, pažljivo uvaljajte smesu u seckane orahe, oblikujte mali valjak, a onda od njega i potkovicu.
Orasnice ređajte na pleh koji ste prethodno obložili pek-papirom, pa pecite na 130 stepeni oko pola sata. Ukoliko volite hrskavije orasnice, ostavite ih da se peku malo duže.
Prijatno!
(Ona.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Kako se prži plašinta, "vlaška palačinka"?
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.