Recept za najzdraviji kolač na svetu, star čak 6.000 godina: Pravi se od svega dve namirnice
Pasteli, najzdraviji kolač na svetu od susama i meda, star 6.000 godina, pun energije i lekovitih svojstava.
Ova lekovita poslastica, poznata kao najzdraviji kolač na svetu, spominje se u Homerovoj Ilijadi pod nazivom intrion. Intrion, odnosno pasteli, davan je Helenima, ratnicima pre odlaska u bitku, kako bi imali snagu i izdržljivost za teške napore. Pasteli se pominje i u drevnim egipatskim zapisima, gde su ga žene koristile za stimulaciju hormonalnih žlezda. Čuveni grčki pisac i "otac istorije" Herodot nazvao je pasteli lekom i delicijom istovremeno.
Šta je zapravo pasteli?
Radi se o mešavini dve super zdrave namirnice, susama i meda. Zovu ga još i pitom od susama i meda, ali za mnoge ostaje ono najvažnije: najzdraviji kolač na svetu.
Koristi i lekovita svojstva Pastelija
Kombinacija ove dve namirnice daje vam sveti gral korisnih sastojaka i to između ostalog: cinka, gvožđa, vlakana, magnezijuma, kalcijuma, bakra i niza vitamina, posebno grupe B, odnosno skoro svih sastojaka ključnih za zdravlje i funkcionisanje organizma.
Prema istraživanjima, kombinacija koja se stvara sinergijom ovih potpuno prirodnih sastojaka delotvorna je za regulaciju masnoća u krvi posebno odnosa LDL I HDL holesterola.
Pasteli će idealno delovati na regulaciju nepravilnih otkucaja srca, visok krvni pritisak i bolju cirkulaciju. Daće vam neophodnu energiju i snagu za teški fizički i psihički rad.
Istraživanja ukazuju da redovno korišćenje pastelija rešava hronični umor, nervozu i depresiju. Kombinacija sjajno djeluje i na hronični stres i to nakon 3 nedelje redovnog korišćenja.
Nova studija Clinical Journal of Nutrition potvrdila je koristi meda i susama na redukciju depresije, arteroskleroze, multipleskleroze i visokog krvnog pritiska.
Pasteli sadrži čak 182 elementa koji su korisni za zdravlje našeg organizma, a posebno je velika koncentracija antioksidanasa.
Samo jedna ili dve kuglice pastelija pred neki važan događaj, daće vam dugotrajnu i jaku energiju i biti sjajno gorivo za zdravlje celog organizma.
Izvorni recept za Pasteli
Sastojci:
300 grama tahinija (pasta od čistog mlevenog susama) 300 grama prirodnog meda
Napomena: U prodavnicama zdrave hrane možete naći gotovi tahini.
Tahini možete da napravite i sami:
Za dobar domaći tahini namaz trebaju vam sirove oljuštene semenke sisama i ulje po želji (obično 2 kašičice ulja idu na jednu ili pola šoljice semenki, u zavisnosti koliko gustu smesu želite, najčešće se koristi susamovo, maslinovo ili suncokretovo). Lagano popržite semenke na tiganju bez dodavanja masnoća do zlatne boje (5-10 minuta, mešajući stalno). Budite oprezni da vam susam ne zagori jer će postati gorkog ukusa Kada se ohlade, ubacite ih u blender s maslinovim uljem i miksajte dok ne dobijete pastu željene gustoće (možete dodavati još maslinovog ulja po želji).
Postupak:
Pomešajte ove dve namirnice u posudi. Pre stavljanja u posudu možete izliti nakupljeno ulje koje se stvori na vrhu posude sa tahinijem. Oba sastojka su tečna ali, što je vrlo interesantno, kada ih dobro izmešate, stvrdnuće se u masu koja se može oblikovati kao plastelin.
U toku mešanja možete dodati u masu i šaku drobljenih komadića oraha, badema, pistaća ili lešnika ako želite. Neki, praveći ovaj recept, peku smesu što nikako ne preporučujemo zbog velikog gubitka korisnih sastojaka ali i samog ukusa.
Napravite kuglice, ploču ili neki vama zanimljiv oblik.
Uvaljajte ove kuglice ili pravougaonike u cele semenke susama.
Gotove pastelije poređajte na neki poslužavnik i stavite sve u hladnjak.
Kao lek ali i poslasticu potrebno je uzeti 2-3 kuglice dnevno.
Ipak, to će vam biti vrlo teško kada probate koliko je ovaj slatkiš ukusan.
Budite umereni jer se radi o energetskoj “bombi”.
(Ona.rs/Krstarica)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Džejla Ramović progovorila o odnosu sa Marijom Šerifović
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.