UBICA U VAŠEM DOMU: Kuhinjski nož je izvor virusa
Američki stručnjaci iz Centra za bezbednost hrane Univerziteta Džordžije u svom eksperimentu koristili su nove noževe i trenice za obradu šest vrsta voća i povrća (krastavaca, jagoda, paradajza, šargarepe i dinja sorte “kantalupe” i “medena rosa”), zagađenih minimalnom dozom virusa hepatitisa A, ili norovirusa, poznatog i kao “virus povraćanja”.
Kontaktom s takvim voćem i povrćem, kontaminacija se prenela na više od pola upotrebljenog pribora, s kojeg se zagađenje često prenosilo na nezaraženo voće i povrće. Jedan od autora istraživanja, Merilin Erikson, napominje da je ovaj nalaz od naročite važnosti za osobe s oslabljenim imunološkim sistemom.
Priznajući da bi možda bilo nepraktično prati noževe posle sečenja svake vrste voća i povrća, Eriksonova savetuje da se pribor za obradu hrane makar ne ostavlja na radnoj površini između dva obroka u ubeđenju da nije previše prljav, već ga treba oprati u mašini za sudove ili na temperaturi na kojoj se posuđe pere u takvoj mašini.
Ranija istraživanja mogućih zaraza od kuhinjskog pribora su, inače, bila koncentrisana na bakterije, dok su virusi bili zanemareni. Jedno prošlogodišnje istraživanje je, međutim, pokazalo da je norovirus u SAD osnovni izazivač zaraza iz hrane. Unošenje u stomak samo jedne do sto čestica norovirusa, može da izazove povraćanje ili dijareju.
(Tanjug)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Na Jeleninom TikTiku se okupilo preko 20.000 žena koje imaju strah od vožnje
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
pih
Ma, izvor zaraze su keramicki i teflonski tiganji koje ne moras da peres, samo ih obrises salvetom. Ili kojekakve seckalice, koje samo speres vodom posle upotrebe...
Podelite komentar