• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

UBICA U VAŠEM DOMU: Kuhinjski nož je izvor virusa

Vreme čitanja: oko 1 min.

Osobama koje pripremaju hranu savetuje se da češće peru ruke kako bi sprečile širenje bolesti. Međutim, veliku opasnost od zaraze može da predstavlja i kuhinjski pribor

  • 1

Američki stručnjaci iz Centra za bezbednost hrane Univerziteta Džordžije u svom eksperimentu koristili su nove noževe i trenice za obradu šest vrsta voća i povrća (krastavaca, jagoda, paradajza, šargarepe i dinja sorte “kantalupe” i “medena rosa”), zagađenih minimalnom dozom virusa hepatitisa A, ili norovirusa, poznatog i kao “virus povraćanja”.

Kontaktom s takvim voćem i povrćem, kontaminacija se prenela na više od pola upotrebljenog pribora, s kojeg se zagađenje često prenosilo na nezaraženo voće i povrće. Jedan od autora istraživanja, Merilin Erikson, napominje da je ovaj nalaz od naročite važnosti za osobe s oslabljenim imunološkim sistemom.

Priznajući da bi možda bilo nepraktično prati noževe posle sečenja svake vrste voća i povrća, Eriksonova savetuje da se pribor za obradu hrane makar ne ostavlja na radnoj površini između dva obroka u ubeđenju da nije previše prljav, već ga treba oprati u mašini za sudove ili na temperaturi na kojoj se posuđe pere u takvoj mašini.

Ranija istraživanja mogućih zaraza od kuhinjskog pribora su, inače, bila koncentrisana na bakterije, dok su virusi bili zanemareni. Jedno prošlogodišnje istraživanje je, međutim, pokazalo da je norovirus u SAD osnovni izazivač zaraza iz hrane. Unošenje u stomak samo jedne do sto čestica norovirusa, može da izazove povraćanje ili dijareju.

(Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Monja Bubonja (Dereta): Preduzetnički duh mojih roditelja je jako uticao na mene

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • pih

    14. decembar 2012. | 00:05

    Ma, izvor zaraze su keramicki i teflonski tiganji koje ne moras da peres, samo ih obrises salvetom. Ili kojekakve seckalice, koje samo speres vodom posle upotrebe...

    Podelite komentar