• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kako se otarasiti pesticida s povrća i voća

Vreme čitanja: oko 2 min.

Voće i povrće često bude zaraženo raznim hemikalijama, pa se zato ove inače zdrave namirnice u poslednje vreme sve češće izbegavaju

  • 0

Zagađenje i trovanje hrane dodavanjem raznih pesticida koji pospešuju rast česta su pojava. Upravo zbog toga svako mora da vodi računa pre nego što krene da ih konzumira. Za početak, najvažnije je očistiti voće od hemikalija.

Koristite komercijalni čistač za voće

Postoje mnogi komercijalni čistači koji su dostupni na tržištu, a neki su čak i 100 odsto prirodni, jer sadrže određenu formu limunske kiseline. Ukoliko izbegavate proizvode koji se baziraju na azotu i koristite samo one čiji su sastojci prirodnog porekla, budite sigurni da neće biti zaostalog mirisa ili ukusa u namirnicama. Takođe, možete napraviti svoj lični čistač za voće ili povrće. Ukoliko ste u mogućnosti, mešavine čuvajte u flaši. Po potrebi poprskajte voće ili povrće, ostavite da malo odstoji, operite i napokon je spremno za jelo.

Neke od mogućih mešavina su:

1 kašika limunovog soka, 2 kašike soda-bikarbone, 1 šolja (250 ml) vode.
1 kašika limunovog soka, 2 kašike belog sirćeta (destilovana je najbolje rešenje), 1 šolja (250 ml) vode.

Za proizvode koji su u većoj meri prekriveni voskom možete isprobati sledeću kombinaciju:

1 šolja (250 ml) vode, pola šolje sirćeta (125 ml), 1 kašika soda-bikarbona i malo ekstrakta semena grejpfruta. U ovoj mešavini proizvod treba da odstoji oko sat vremena.

Pranje voća i povrća deterdžentom

Poljoprivredni pesticidi ne mogu da se operu koristeći samo vodu jer u tom slučaju ih poljoprivrednici ne bi ni koristili. Srećom, pranjem voća i povrća sa vodom kojoj smo dodali deterdžent, u vremenskom trajanju od nekoliko minuta, može da se otkloni većina hemikalija koje se nalaze na namirnicama.

Foto-ilustracija: flickr.com/photos/calliope / Foter.com Foto-ilustracija: flickr.com/photos/calliope / Foter.com

Pranje voća i povrća sirćetom

Mnogi ljudi koriste mešavinu sirćeta i vode, gde se stavlja tri puta više vode nego sirćeta. Ovo je sjajno rešenje za uklanjanje bakterija, ali i voska. Istraživanja su pokazala da ova smeša može da ukloni čak 98 procenata bakterija, dok obično čišćenje uklanja oko 85 odsto. Najbrži način da ovo uradite je da kod kuće držite flašu sirćeta, poprskate problematično voće ili povrće i isperete pod slavinom. A ukoliko imate više vremena, ostavite voće ili povrće da stoji od 10 do 20 minuta u pomenutoj mešavini, a zatim isperite.

Oljuštite voće ili povrće

Ovo je često najbolji način da se smanji količina pesticida, naročito kada su u pitanju jabuke, koje su najviše zagađene. Pre nego što ih oljuštite, dobro ih isperite vodom da se hemikalije ne bi prenosile dalje.

Otarasite se spoljnih slojeva

Najsigurnija varijanta je da jedete samo unutrašnje slojeve, jer spoljašnji, zbog prskanja, sadrže najveću koncentraciju hemikalija.

( Tamara Milić / hercegovina.info )

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti