MLADI LUK: Ukusan i zdrav dodatak prolećnim jelima
Mladi luk je namirnica koju treba jesti svakodnevno. Izuzetno je zdrav i pomaže kod brojnih zdravstvenih problema, što bi trebalo da vas navede da ga konzumirate, čak i ako mrzite miris i ukus luka.
Zdravlje je bitnije od svega, ali i za lukomrsce postoji rešenje. Ukus i miris ove namirnice može da se ublaži tako što ćete je ubaciti u vaše omiljene salate ili koristiti kao dodatak kuvanim jelima.
Sastojci koji su zaslužni za neugodan miris i ukus su ujedno i najlekovitija svojstva mladog luka, a evo i razloga zbog kojih bi pod obavezno trebalo da uvrstite mladi luk u svoju ishranu:
Snižava nivo šećera u krvi
Reguliše nivo holesterola
Reguliše nivo krvnog pritiska
Smanjuje rizik od nastanka raka, naročito raka debelog creva
Ublažava hronične upale u telu
Smanjuje broj slobodnih radikala
Pored svih ovih prednosti, mladi luk odlikuju još neke. Kvercetin, koji je najpoznatiji sastojak luka, ima moćna antiupalna svojstva, a takođe je ova namirnica dobar izvor tiamina, vitamina B6, folne kiseline, magnezijuma, fosfora, cinka, dijetalnih vlakana, vitamina A, C, K, riboflavina, kalcijuma, gvožđa, kalijuma i mangana. Hiljadu je razloga zbog kojih bi mladi luk trebalo da se nađe na vašem meniju, a vi odaberite svoj.
( Tamara Milić / mojezdravlje.ba )
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Natalija Avemaria, vlasnica, osnivačica i dizajnerka brenda Dress me in denim
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.