• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

OPREZ: Žvake goje!

Vreme čitanja: oko 1 min.

Istina je da daju osvežavajući dah i ugodan ukus u ustima, ali novo istraživanje pokazuje da žvakaće gume mogu povećati rizik od nakupljanja neželjenih kilograma

  • 0

Verovali ili ne, pored toga što osvežava dah i pomaže nam da se bolje koncentrišemo na svakodnevne zadatke, žvakanje žvake ima i svoje negativne strane. Naime, otkriveno je da žvake imaju znatan uticaj na izbor hrane koju ćemo jesti i to tako da od njih možemo da se ugojimo.

Naučnici su učesnike podelili u dve grupe. Jedna grupa je pre obroka žvakala žvaku s ukusom mentola, a druga grupa žvaku s ukusom voća. Rezultati su pokazali da nijednoj grupi učesnika nakon žvakanja žvake ukus voća i povrća nije bio primamljv. Učesnicima je prvi izbor bio brza hrana i nezdrave grickalice.

Foto-ilustracija: Foter/Јason Foto-ilustracija: Foter/Јason

Ispitanici su nakon žvakanja žvake učestvovali u igrama za koje je glavna nagrada bila hrana kao što su voće i povrće, ali i brza hrana. Rezultati su pokazali da je upornost i želja za pobedom u igri, gde je nagrada bila omiljeno voće i povrće, nakon žvakanja žvake bila znatno manja.

- Žvakaća guma menja ukus hrane tako da će vam sok od pomorandže nakon nje, kao i nakon pranja zuba, imati loš ukus - izjavila je autorka istraživanja dr Kristin Svoboda.

Foto-ilustracija: Foter/Ani-Bee Foto-ilustracija: Foter/Ani-Bee

Prethodna istraživanja su pokazala da osobe koje često žvaću žvakaće gume jedu manje obroka na dan, ali ovim istraživanjem se pokazalo da su ti obroci znatno manje hranljivi i imaju veću količinu kalorija. Naučnici ističu da svaka osoba može ovakvu vrstu istraživanja da sprovede i sama tako što će voditi dnevnik ishrane.

- U periodu od nekoliko nedelja zapisujte sve što ste jeli i pili, uključujući i žvakaće gume - savetuju stručnjaci.

Foto-ilustracija: Foter/Helga Weber Foto-ilustracija: Foter/Helga Weber

Dnevnik ishrane pokazao se uspešnim u otkrivanju raznih problema, uključujući: uzroke nadutosti ili pojačane gorušice, razloge za pojačan zatvor ili dijareju, pa čak i alergiju ili intoleranciju na pojedine namirnice.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti