• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Od dijetalnih sokova mogu da vam istrule zubi!

Vreme čitanja: oko 1 min.

Na tržištu je sve više dijetalnih gaziranih napitaka koji su, prema rečima proizvođača, manje štetni za naš organizam od onih u kojima ima šećera. Međutim, da li je to baš tako?

  • 0

Ako želite da imate trule i propale zube, poput onih koji “krase” uživaoce kokaina i kristal meta, biće dovoljno da redovno pijete gazirane sokove bez šećera.

- Osmeh kokainskog ili zavisnika od kristal meta je nešto što čovek ne bi poželeo ni najgorem neprijatelju. Međutim, šteta koju vašim zubima nanose “diet” pića je manje-više ista – tvrdi doktor Muhamed Basijoni, profesor protetike i restorativne stomatologije na Temple univerzitetu u Filadelfiji.

Foto-ilustracija: Foter/Mr. T in DC Foto-ilustracija: Foter/Mr. T in DC

Kako piše u najnovijoj studiji koju je ovaj zubar nedavno objavio, zabeležen je slučaj žene koja je u svojim tridesetim godinama imala zube u gorem stanju od gomile narkomana. Ona je bila opterećena strahom da se ne ugoji, ali pošto nije želela da se odrekne svojih omiljenih sokova, konzumirala ih je u dijetalnim varijantama, što se pokazalo kao fatalno.

- Sve njene zube do te mere je zahvatila erozija da ih nije moguće popraviti – priča doktor svoje iskustvo.

Foto-ilustracija: Foter/Ben Roffer Foto-ilustracija: Foter/Ben Roffer

Gazirani napici, bili dijetalni ili ne, podjednako loše utiču na zdravlje naših zuba. Nivo njihove kiselosti jednak je drogama poput kristal meta ili kokaina, zato je i stepen oštećenja sličan.

- Ipak, mora se uzeti u obzir da ova žena nije posetila stomatologa duže od deset godina, tako da je moguće da je za “raspadanje” njenih zuba donekle zaslužna i neadekvatna oralna higijena – objašnjava doktor Basijoni.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti