Plašite se dijabetesa? Pijte mleko!
Novo istraživanje američkih naučnika je pokazalo da prirodni sastojak mleka i mlečnih prerađevina može da smanji rizik za razvoj dijabetesa tipa 2. Oni veruju da trans-palmitoleinska kiselina može da objasni zašto ljudi koji svakodnevno konzumiraju određene količine mleka i mlečnih proizvoda imaju manji rizik za razvoj dijabetesa tipa 2.
Istraživači Škole narodnog zdravlja pri poznatom Američkom univerzitetu Harvard pregledali su podatke gotovo 3.750 ljudi koji su učestvovali u velikom istraživanju o zdravlju srca koje se u Americi sprovodi već dve decenije. Otkrili su da su ljudi koji su na početku istraživanja imali viši nivo trans-palmitoleinske kiseline u krvi imali i manji rizik za razvoj dijabetesa tokom trajanja istraživanja.
Viši nivo trans-palmitoleične kiseline bile su povezane sa zdravijim nivoom holesterola u krvi, nivoom insulina, ali i većom osetljivošću ćelija na insulin. Doktor Darius Mozafarian, docent na Katedri za epidemilogiju na Univerzitetu Harvard, kaže da je otkrivena gotovo trostruka razlika u riziku za razvoj dijabetesa među ljudima sa najvišim nivoom masne kiseline u krvi i onih sa najnižom.
Stručnjaci upozoravaju da uprkos najnovijem istraživanju ljudi ne bi trebalo da povećavaju unos mlečnih proizvoda s obzirom na to da mleko i mlečne prerađevine mogu da sadrže veliki postotak masti i zato doprinose nakupljanju viška kilograma. Takođe, oni dodaju da je preporučljivije konzumirati mlečne prerađevine koje imaju manji postotak mlečne masti.
(Telegraf.rs / Tanjug)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Natalija Avemaria, vlasnica, osnivačica i dizajnerka brenda Dress me in denim
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.