Plašite se dijabetesa? Pijte mleko!

  • 0

Novo istraživanje američkih naučnika je pokazalo da prirodni sastojak mleka i mlečnih prerađevina može da smanji rizik za razvoj dijabetesa tipa 2. Oni veruju da trans-palmitoleinska kiselina može da objasni zašto ljudi koji svakodnevno konzumiraju određene količine mleka i mlečnih proizvoda imaju manji rizik za razvoj dijabetesa tipa 2.

Istraživači Škole narodnog zdravlja pri poznatom Američkom univerzitetu Harvard pregledali su podatke gotovo 3.750 ljudi koji su učestvovali u velikom istraživanju o zdravlju srca koje se u Americi sprovodi već dve decenije. Otkrili su da su ljudi koji su na početku istraživanja imali viši nivo trans-palmitoleinske kiseline u krvi imali i manji rizik za razvoj dijabetesa tokom trajanja istraživanja.

Viši nivo trans-palmitoleične kiseline bile su povezane sa zdravijim nivoom holesterola u krvi, nivoom insulina, ali i većom osetljivošću ćelija na insulin. Doktor Darius Mozafarian, docent na Katedri za epidemilogiju na Univerzitetu Harvard, kaže da je otkrivena gotovo trostruka razlika u riziku za razvoj dijabetesa među ljudima sa najvišim nivoom masne kiseline u krvi i onih sa najnižom.

Stručnjaci upozoravaju da uprkos najnovijem istraživanju ljudi ne bi trebalo da povećavaju unos mlečnih proizvoda s obzirom na to da mleko i mlečne prerađevine mogu da sadrže veliki postotak masti i zato doprinose nakupljanju viška kilograma. Takođe, oni dodaju da je preporučljivije konzumirati mlečne prerađevine koje imaju manji postotak mlečne masti.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Na Jeleninom TikTiku se okupilo preko 20.000 žena koje imaju strah od vožnje

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti