• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ovo je najskuplja šoljica na svetu, a evo i zašto! (FOTO)

Vreme čitanja: oko 1 min.

Izuzetno retka porcelanska šolja, nastala u periodu kineske dinastije Ming, naći će se sledećeg meseca na aukciji u Hong Kongu. Procenjena vrednost joj je oko 30 miliona dolara

  • 1

Raritetna, a samim tim i veoma dragocena “pileća šoljica” iz perioda Čenguhua, kada su stvarali vrhunski kineski majstori izrade porcelana, očekuje se da bude prodata na “Sotheby's” aukciji za između 25,6 i 38,5 miliona američkih dolara!

Ova šoljica je samo jedna od četiri sačuvane na svetu, a nastala je za vreme vladavine kultne dinastije Ming (1368 – 1644).

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

- Imamo izuzetnu privilegiju i čast da na našoj aukciji ponudimo ovu legendarnu “pileću šoljicu”, posebno zato što smo sigurni da će oboriti prethodni rekord u vrednosti kineske umetnosti iz 1999. godine. Još u vreme dinastije Ming, kada je set nastao, “pileće šoljice” iz Činghua perioda bile su veoma hvaljene i na ceni kako kod poznavalaca umetnosti, tako i kod samih careva – rekao je Nikolas Čau, zamenik direktora aukcijske kuće “Sotheby's Asia” i dodao:

- Kada se uzme u obzir njihova ekstremna retkost, one će po svojoj definiciji predstavljati krunski dragulj u bilo čijoj kolekciji kineskog porcelana - poručio je Čau.

(Telegraf.rs / Daily Mail)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • Vladimir

    18. mart 2014. | 12:51

    Kakav sam smotan, ja bih ovo ispustio...

    Podelite komentar