• 2

Vreme čitanja: oko 2 min.

Svetu Petku su sahranili kao neznanku, a otkopavši njen grob, videli su čudo: Štitila je žene i bolesne

Vreme čitanja: oko 2 min.

Danas se u Srbiji slavi veliki praznik

  • 2
Sveta Petka Trnova Prepodobna mati Paraskeva Foto: Wikipedia/public domain

Danas slavimo Svetu Petku, zaštitnicu žena, bolesnih i siromašnih. U srpskom narodu je veoma poštovan praznik. Ime Sveta Petka dolazi od grčke reči "paraskeva", što u prevodu znači petak, pa otuda Petka.

Ona je rođena u Epivatu, blizu Carigrada u 10. veku, u porodici imućnih i pobožnih. Sa majkom je često odlazila u crkvu i odmalena je bila pobožna. Posle smrti roditelja, zamonašila se u Carigradu, gde je dobila ime Paraskeva.

U ovom gradu je želela da se pokloni najvećim svetinjama, a posle pet godina otputovala je u Palestinu. Tamo je provela 40 godina, nastanila se u Jordanskoj pustinji, a jedne noći joj se u noćnoj molitvi javio anđeo Gospodnji koji joj reče da se vrati u svoje otačastvo, što Sveta Petka i učini - prvo se vratila u Carigrad, pa onda i u Epivat, gde je više niko nije pamtio jer nije imala više tamo rodbine, pošto joj se i brat Jevtimije zamonašio. Poživela je još dve godine, pa su je meštani sahranili izdvojeno od gradskog groblja, ne znajući ko je, daleko od svih, a blizu mora.

Drugi izvor pak navodi da je sahranjena blizu jednog stolara i mornara čija su tela neprijatno mirisala. Zbog toga je rešeno da se leševi otkopaju i tada su videli da njeno telo nije trulilo, ali i da nije dirano. Onda su jedna Efimija i jedan Đorđe spoznali da su sanjali isti san - svetost njenog tela i dobili su naredbu da je izvuku odatle i njene mošti preneli u hram Svetog Petra i Pavla u Epivatu, prenosi "Spc.rs": 

"Sutradan oni oboje ispričaše svima o svojim viđenjima. Kada to ču blagočestivi narod, svi sa svećama pohitaše k moštima prepodobne Paraskeve i, izvadivši ih sa velikim strahopoštovanjem iz zemlje, radovahu im se kao nekom skupocenom blagu. Svete mošti biše svečano položene u crkvi svetih i svehvalnih apostola Petra i Pavla, u Epivatu."

Za početak poštovanja kulta Svete Petke u Srbiji zaslužne su knjeginja Milica i despotica Jefimija, koje su mošti izmolile od Bajazita II i prenete u dvorsku crkvu u Kruševcu 1398.

Nekoliko puta su njene mošti premeštane, čak i u Beograd u kapelu na Kalemegdanu, a 1641. godine su prenesene u crkvu Sveta Tri Jerarha u rumunskom Jašiju. U Kapeli Svete Petke u Beogradu ostali su delovi moštiju, ruke svetiteljke, kako piše "Kapelasvetepetke.rs".

Sveta Petka je na šestom mestu na listi najvećih srpskih slava.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Redovi vernika čekaju da se poklone Svetoj Petki: Gužve i tokom dana na Kalemegdanu

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Slave

Komentari

  • Neko

    27. oktobar 2023. | 08:16

    Danas je veliki praznik Sveta Petka Petkovica.Prosle godine sam bila izmedju zivota i smrti.Zahvaljujuci mojoj majki Sv Petki ostala sam ziva.Teska operacija mije vratila u zivot.Fala Gospode fala vrhunskim specijalistima fala Andjelima i svim svecima stosu mi pomogli dami danas gori sveca i moi unucici i sinovi dodju.Amin.

    Podelite komentar

  • Boža zemunac

    27. oktobar 2023. | 11:25

    SREĆNA SLAVA SVIMA KOJI SLAVE SVETU PETKU. ŽIVI BILI I BOG VAS ČUVAO NA MNOGAJA LJETA. AMIN.

    Podelite komentar