• 1

Vreme čitanja: oko 3 min.

Koliko dugo Srbi slave slavu i šta sve predstavlja krsni kolač: Etnolog o obeležju jednog naroda

Vreme čitanja: oko 3 min.

Znamo da je obavezan na slavi, ali njegova prisutnost puna je simbola za jedno domaćinstvo

  • 1
Slava, slavski kolač Foto: Shutterstock

Nalazimo se u sezoni kada se obeležavaju slave, jedan od važnih kulturnih identiteta Srba pravoslavaca. Iako svaki svetac nosi poseban značaj, postoje elementi koji se ne izostavljaju na jednoj slavskoj trpezi, koja ne bi bila potpuna bez ukusnih Zlatiborac proizvoda.

Svako od nas je svestan toga da su elementu poput slavske sveće, slavskog kolača, vina i žita, neizostavni, ali da bismo bolje razumeli simboliku ovih elemenata i njihovu važnost na dan kolji proslavlja jedna porodica, etnolog Snežana Ašanin nam govori više o tome.

- Od svih pravoslavnih naroda, jedino Srbi slave slavu i tako, kao jedan element kulturnog i nematerijalnog nasleđa, upisana je čak i na Uneskovu listu kulturnog nematerijalnog nasleđa. Ona nas čini prepoznatlivim narodom, što i jeste razlog da se time ponosimo i hvalimo. Znamo da domaćin kuće nasleđuje slavu, ali veruje se da onaj koji započinje proslavljanje nekog novog sveca, bira onu slavu koja je najpribližnija njegovom datumu krštenja.

Sa sigurnošću se zna da se slava prvi put pominje u jednom pismu vojvode Ivca 1018. godine, tako da na osnovu tog pisanog traga, možemo reći da slavu obeležavamo već skoro 11 vekova. To je bio jedan napis nezvanom gostu: "Ima mesta na slavi" - navodi Snežana.

Poznata rečenica kaže: "Na slavu se ne zove, na slavu se dolazi", što znači da svi koji znaju koju slavu slavite, doći će da vam čestitaju. Zato je na vama da ih dobro ugostite i pripremite gozbu, ali i ove elemente. Pripremanjem, takoreći najvažnijih slavskih elemenata - žito, kolač, vino i sveća, mi ustvari prinosimo neki vid žrtve našim precima. Veruje se da ako sve to dobro pripremimo, onda će i oni na nebu brinuti da slava bude dobra i da gosti budu zadovoljni, jer imaju uvid da smo nastavili njihovim stopama.

Ali, da li znate šta sve predstavlja slavski kolač?

Slava, slavski kolač, sveća Foto: Shutterstock

Koje simbole nosi slavski kolač i zašto je obavezan na slavskoj trpezi?

- On je nezamenjiv element obeležavanja slave i predstavlja duh žita.

Slave su se najčešće obeležavale u jesenjem periodu, kada se završi sa poljskim radovima i kada treba da se zahvalimo svecu zaštitniku za bogatu žetvu. Upravo zbog toga, slavski kolač se prinosi kao "žrtva" duhu žita, kako bi naredna godina bila uspešna, plodna i bogata.

Nekada se slavski kolač nije ukrašavao i bio je običan okrugli hleb, koji ima i simboliku sunca. Kasnije, ukrašavali su se maštovitim detaljima i željom da se još dodaju neki simboli i elementi, koji će pospešiti sreću i napredak porodice i zajednice. To su detalji poput klasa pšenice, slavski pečat i slavsko slovo - simbol da smo hrišćani, simbol goluba ili slavuja, razni cvetovi, burence sa rakijom - simbol plodnosti, da bude dovoljno rakije i vina. Dodaje se na kolač simbol za sve ono, čime se porodica bavi.

Danas se stavlja i knjiga, jer su deca počela da se školuju. To je znak da je kultura živa, neuhvatljiva i da je podložna promenama.

Slavski kolač takođe predstavja Hristovo telo. Kada se spoji sa vinom, koje predstavlja Hristovu krv, to znači da je kolač osveštan i da kao takav služi svima u kući, najpre domaćinima.

Kada osveštate kolač, slobodno možete reći da slavite slavu - objašnjava naša sagovornica.

Naša slavska trpeza ne bi bila potpuna bez ukusnih Zlatiborac proizvoda.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Kako da napravite najukusnije slavsko žito

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Slave

Komentari

  • Слађана Точиловац Шаљић

    9. novembar 2023. | 15:19

    Срби славе славу на скоро идентичан начин још од неолита. Винчанска епоха то јасно показује. Сунце, хлеб, жито, вино као крв. Паљење Бадњака је такође обичај из тог периода. Обичаји су пренети кроз генерације и заоденути у хришћанске мистерије и дух.

    Podelite komentar