• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Posne paprike su obeležje slavske trpeze: Recept sa heljdom koji ćete zavoleti

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ovaj recept će od sledeće godine postati vaša slavska tradicija

  • 1

Sledeće nedelje nam nastupa vreme posta, što znači da će se sve slave, uz kolač i žito, proslaviti i posnom trpezom. Domaćini će se složiti da je mnogo teže spremiti posnu slavu, s obzirom na to da treba biti dovitljiv, kako bi hrana bila raznovrsnija.

Najteže je spremiti predjelo - ovde nema suhomesnatih proizvoda i nema jaja. Doduše, mnoge salate rešava i posni majonez, ali kako popuniti sva dalja jela?

Iskusni domaćini znaju da su punjene posne paprike ono što najviše oduševi goste, a mnogi će se složiti da ih vole više i od mrsnih. Ovaj ukusan obrok koji će zasititi sva čula i za njega će se tražiti recept, nakon što gosti dobiju i repete.

Tokom zimskih meseci na pijacama se mogu kupiti suve paprike, a ovo je još jedan fenomenalan način da se paprika konzumira i van sezone. Pa, zašto ne iskoristiti to da ove godine promenite svoju slavsku "ponudu"?

Ovde zaboravite na klasično punjenje pirinčem, zvezda recepta je heljda!

Sastojci za punjene posne paprike:

  • 3 šargarepe srednje veličine
  • 6 komada šampinjona
  • 1 veliki crveni luk
  • 10 suvih paprika
  • heljdino zrno 150 g
  • 5 paradajza
  • so
  • biber
  • đumbir u prahu
  • tucana papruka
  • suca začinska paprika
  • kurkuma u prahu
  • kari u prahu
  • 1 naceđen limun
  • mleveni korijander
  • sušeni bosiljak
  • sveži peršun
  • sveža mirođija
  • maslinovo ulje

Koristiti prstohvat svakog začina, ili više, po želji.

Priprema punjenih posnih paprika:

Prvo počnite sa suvim paprikama - njih je neophodno potopiti u vrelu vodu kako bi omekšale, a dok se taj proces odvija, posvetite se se povrću.

Iseckajte luk, praziluk, pečurke, pa to sve zajedno dinstajte. Ponovo prelazite na sledeći zadatak - u 450 ml hladne vode sipajte heljdino seme koje ćete skuvati. Najpre ga po želji malo posolite.

I dok nadzirate kako stoje stvari na šporetu sa povrćem i heljdom, izrendajte šargarepu, pa je dodajte povrću da se i ona malo izdinsta. Potom proverite heljdu - ako je nabubrila, onda je i spremna.

Ukoliko je to i kod vas slučaj, vi i nju dodajte u smesu koja se već dinsta. Tek pri kraju dodajte začine - kari, đumbir u prahu, kurkumu u prahu, svežu mirođiju, svež peršun, sušeni bosiljak, tucanu papriku, alevu papriku. Ako vam se nešto ne sviđa ili biste nešto dodali - vi slobodno prilagodite. Za kraj u to nacedite malo limuna.

Onda se vraćate na paprike - procedite ih i stavite na krpu kako bi se osušile. Blago ih tapkajte preko krpe.

Za zatvaranje ovih paprika trebaće vam paradajz i to što zeleniji. Napunite paprike standardno, pa ih zatvorite korom od paradajza. Svaku napunjenu papriku odmah ređajte u posudu u kojoj ćete ih peći. Pecite sa malo maslinovog ulja i sa vodom, koja treba da prekrije polovinu paprika. Za sam finiš posolite i ubacite u rernu.

Morate imati na umu da su ljutkaste, pa pazite da ne preterate sa začinima, ipak ih pravite za više gostiju, a ne samo za svoje ukućane.

Pecite 20 minuta na 200 stepeni.

Po želji dodajte kada su gotove još malo maslinovog i malo peršuna, a sve što je ostalo jeste da smislite kako ćete da ih poslužite i aranžirate.

Prijatno!

Naša slavska trpeza ne bi bila potpuna bez ukusnih Zlatiborac proizvoda.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Profesionalni kuvar daje savete za idealnu slavsku trpezu u vreme posta

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Slave

Komentari

  • Mali meda

    24. novembar 2023. | 18:22

    Posne psprike mozete nspuniti i kuvanim krupnim belim pasuljem tetovcem i zapeci u rerni. Fantasticne su!

    Podelite komentar