Ovo uradite sada pred spavanje, uoči velikog praznika: Za mir i slogu u vašem domu
Iako Sveta Varvara nije zvaničan crkveni praznik, u narodu je veoma poštovana, a mali broj porodica u Srbiji je proslavlja kao svoju krsnu slavu. Sveta Varvara smatra se zaštitnicom rudara, zemljoradnika, zidara, kuvara i tesara.
Jedan od narodnih običaja na Sv. Varvaru je kuvanje žita, poznatog kao varica. Uveče, žito se kuva, a zatim ostavi da "uvri" pored vatre u loncu. Sutra, na Varvarin dan, gleda sa koje je strane navrilo, veruje se da sa te strane u polju treba sejati pšenicu, ako se želi dobar rod. Vareno žito se jede u kući, njim se posipa mesto gdje se uzima voda za piće, a meša se i sa soli, pa se daje stoci.
Varica se jede hladna i tokom sledeća dva-tri dana. Takođe, ovaj običaj nosi i zdravlje, pa se varenom žitom posipa mesto gde se uzima voda, a meša se sa soli i daje stoci.
Na ovaj dan, deca pevaju pesmu:
„Vari, vari varice,
Da se radu jarice,
I bijele jagnjice,
I detici i juncici.“
Takođe, postoji i pesma koja prati konzumiranje varice
„Varvarica vari,
A Savica ladi,
Nikolica kusa.“
Stari veruju da od Svete Varvare dan počinje da raste, a noći postaju kraće. Do Božića, dan se produžava za pola sata, što simbolizuje početak rasta i plodnosti.
(Ona.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Na konjima krenuli pod badnjak: Stari srpski običaj obeležio jutro u Batajnici
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.