Posna slavska trpeza za Aranđelovdan: Kompletan jelovnik koji će oduševiti goste, od predjela do deserta
Aranđelovdan, posvećen Svetom arhangelu Mihailu, vojvodi nebeskih sila i zaštitniku Crkve i vernika, u 2025. godini pada u petak, što znači da će se slaviti kao posna slava. To podrazumeva da na trpezi ne sme biti mesa, dok je upotreba ribe dozvoljena. Tradicionalno, slava se obeležava slavsko žito, kolačem i svećom, koji simbolizuju život, plodnost i sećanje na preminule.
Posna trpeza treba da bude bogata i raznovrsna, kako bi očuvala duh slave i gostoprimstva, ali i pratila pravila posta. Idealno je da obuhvati:
Ribu – često glavni deo jela, simbol bogatstva i zdravlja.
Povrće i mahunarke – razne salate, punjene paprike, pite.
Posne kolače – tradicionalni kolači, bajadera ili orahnjače, u posnoj verziji.
Predjela
Bobove pihtije
Bobove pihtije su nežan i hranljiv uvod u posnu gozbu, sa ukusom koji podseća na humus, pa mogu služiti i kao namaz.
Sastojci:
- 1 kg zrelog boba
- ½ kašike brašna
- beli luk
- začinska paprika
Priprema:
Bob potopiti u hladnu vodu 24 sata, oljuštiti i oprati.
Kuvati u hladnoj vodi 2–3 sata dok ne omekša, zatim pasirati.
Propržiti brašno na ulju, dodati u pasirani bob, posoliti i po želji dodati beli luk.
Sipati u plitke tanjire, ostaviti da se stegne, iseći na kocke i preliti začinskom paprikom ili dekorisati crvenim lukom i mirođijom.
Posna pita sa pečurkama
Ovaj recept je nezaobilazan za posnu slavu – bogat ukusom i dovoljno zasitan da ostane i sutradan.
Sastojci:
- 400 g pečuraka
- 1 dl kisele vode
- ½ kašičice praška za pecivo
- 150 g obarenih sojinih ljuspica
- so, biber, origano
Priprema:
Pečurke dinstati dok ne ispari voda, začiniti.
Sojine ljuspice obariti i dodati pečurkama.
Kore prelivati mešavinom kisele vode i praška za pecivo, slagati fil i peći 30–40 minuta na 200°C.
Posne punjene paprike sa krompirom
Zamena za klasične mesne paprike, bogate povrćem i aromatičnim začinima.
Sastojci:
- 6 crvenih paprika
- 100 ml ulja
- 1 šargarepa, 2 glavice crnog luka, 2 krompira, 1 čen belog luka
- 500 ml vode
- 2 kašike brašna
- 1 kašičica aleve paprike
- so, biber
Priprema:
Paprike očistiti i osušiti.
Luk i šargarepu propržiti, dodati rendani krompir i začine.
Napuniti paprike filom, kuvati u vodi oko 50 minuta.
Umutiti brašno i alevu papriku u malo vode, dodati i krčkati još 5 minuta.
Po želji zapeci u rerni 20 minuta.
Glavno jelo
Pijani šaran
Riba je simbol posne slave, a šaran pruža raskošnu gozbu.
Sastojci:
- 1 šaran (1,5–2 kg)
- ulje, so ili suvi biljni začin
- 1 čaša belog vina
- prezle
Priprema:
Ribu očistiti, začiniti i uvaljati u prezle.
Peći u podmazanom plehu 25 minuta.
Preliti vinom i dodatno zapeći.
Poslužiti uz pirinač ili pečen krompir i sezonsku salatu.
Desert
Posna bajadera
Omiljeni kolač za ljubitelje čokolade, idealan i za posne dane.
Sastojci:
- 300 g posnog mlevenog keksa
- 200 g mlevenih oraha
- 250 g šećera, 1 vanilin šećer
- 10 kašika vode
- 200 g posnog margarina
- 150 g posne čokolade za kuvanje
Glazura:
- 3 kašike šećera, 3 kašike vode, 3 kašike ulja
- 100 g posne čokolade
- 1 supena kašika margarina
Priprema:
Kuvati šećer, vodu i vanilin-šećer, dodati margarin, pa keks i orahe.
Podeliti smesu na dva dela, u jedan dodati rastopljenu čokoladu.
Sipati u pleh prvo čokoladni deo, pa običan. Ohladiti.
Glazuru skuvati i preliti kolač, iseći na kocke ili štanglice.
Ovakva posna trpeza Aranđelovdana 2025. godine pruža raznovrsnost ukusa i očuvanje tradicije, uz kombinaciju ribe, povrća i posnih specijaliteta koji će zadovoljiti sve goste.
(Ona.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Ulepšajte svoju prazničnu trpezu uz ovih 5 trikova za savijanje salveta
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.