• 1
 ≫ 

10 grešaka pri uspavljivanju bebe: Neka vaš mališan spava celu noć

 ≫ 

Novopečeni roditelji retko mogu da se pohvale da njihova beba spava tokom cele noći

  • 1
Porodica, deca, dete, novorođenče, beba, roditelji Foto: Pixabay

Roditelji će se složiti da im je dolazak bebe promenio život za 180 stepeni i da nikada nisu osetili takvu ljubav i potrebu da čuvaju i vole neko biće. Međutim, jedna stvar muči većinu roditelja - bebino nespavanje.

Za razvoj mozga bebe dobar san je od presudnog značaja. Nedovoljno sna može da dovede do problema sa govorom i hiperaktivnosti, te zbog toga roditelji, u želji da uspavaju svoju bebu, često prave greške koje imaju samo kontraefekat.

Ukoliko vaša beba neće da spava preko dana ili noći, proverite da li pravite neke od najčešćih grešaka.

Izbegavajte sledeće korake i osigurajte bebi zdrav san.

1. Rutina je najvažnija

Većini ljudi je potrebno određeno vreme kako bi se pripremila za spavanje, a isto to važi i za najmlađe. Tačno određeno vreme za spavanje pomoći će bebi da se umiri i pripremi za san. Možda će vam se proces činiti kao strog i predugačak, ali primenom ove metode štedite energiju, vama i bebi.

Topla kupka ima opuštajući efekat. Posle kupke, nahranite dete, a zatim - pripremite omiljenu priču, pustite tiho muziku i ostavite dete pospano. Nakon nekog vremena beba će utonuti u san.

beba, spava Foto: Pixabay

2. Ignorisanje znakova umora

Mala deca šalju razne signale da su se umorila i da je vreme za spavanje. Neki od tih znakova su zevanje, usporena aktivnost, trljanje očiju, gubitak interesovanja za ljude i igru. Ako dete propusti vreme predodređeno za spavanje, njegovo telo neće "pumpati" melatonin, koji umiruje. Umesto umirujućeg melatonina, nadbubrežne žlezde će lučiti kortizol, hormon stresa koji će bebu učiniti nervoznom. Ako ne možete uvideti neke od ovih signala, pripremite mirnu, zamračenu sobu i sami započnite proces uspavljivanja.

3. Uspavljivanje preko noći

Kada se beba budi tokom noći, svaki roditelj će učiniti sve kako bi ona ponovo zaspala. Metode koje se u tim situacijama primenjuju su nunanje, grljenje, pevanje, hodanje, češkanje i tako dalje. Ovo je u redu primenjivati ako dete nema više od tri meseca. Ako vaša beba ima više od tri ili četiri meseca, ova navika će postati loša rutina i bez nje beba neće moći da zaspi. Rešenje je staviti dete pospano u krevet i pustiti da se samo uspava.

4. Prerano odvikavanje od kreveca i navikavanje na krevet

Ovo je jedna od najčešćih grešaka koju roditelji prave. Nemojte premeštati dete u krevet sve dok ne bude moglo samo da izađe iz kreveca. To će vam biti znak da je dete spremno za svoj krevet.

5. Stavljanje deteta na spavanje gde god se nalazite

Dremanje u kolicima, dečjem sedištu za auto ili hranilici ne pruža bebi dovoljno dobar i dubok san, koji joj je preko potreban. Kako biste razvili naviku kvalitetnog spavanja, dete treba da bude u ležećem položaju i u poznatom prostoru gde inače spava. Naravno, uvek postoje izuzeci i neizbežne situacije, ali gledajte da većinu vremena ostanete dosledni.

beba spava Foto: Pixabay

6. Nemate jasno utvrđen raspored spavanja

Doslednost je najbitnija kod dece, pogotovo kada je reč o spavanju. Deci je potrebno regulisati vreme za spavanje, kako tokom dana, tako i noću. Bitno je da deca znaju tačno vreme odlaska u krevet, jer im to s vremenom postaje navika. Istrajnost roditelja u rasporedu spavanja pomoći će detetu da postane pospano i zaspi svaki dan u isto vreme.

7. Puštate ih da ostanu budni do kasno

Ovo vam možda zvuči kao dobra ideja i mislite da će dete zbog ovoga duže spavati. Nažalost, to ne funkcioniše kod male dece. Dečji unutrašnji sat je toliko jak da ih svako jutro budi u približno isto vreme, bez obzira na to kada idu na spavanje.

Roditelji koji dozvoljavaju deci da ostanu budna do kasno, sutradan će imati preumorno i nervozno dete. Umesto toga, omogućite svom detetu od 10 do 11 sati sna koji su mu neophodni.

8. Spavate sa bebom

Nije lako donositi mudre i pametne odluke u jutarnjim satima. Često buđenje usred noći je posledica donošenja brzih i loših odluka. Jedna od najvećih grešaka je zajedničko spavanje.

To znači da roditelji odluče da spavaju zajedno sa bebom jer je to jedini način da ona zaspi. Ukoliko možete da sagledate situaciju racionalno i uvidite da ne donosite dobro odluku, zamolite partnera za pomoć. Timski rad omogućuje bolji san i bebi i roditeljima.

9. Neslaganje roditelja kada je odgajanje u pitanju

Roditelji moraju da budu složni kada je u pitanju taktika koju će primenjivati za uspavljivanje deteta. To znači da jedan roditelj ne može da odluči da je ljuljanje bebe najbolja metoda za uspavljivanje ako drugi roditelj misli da to nije dobro odluka. Samo razgovorom ćete utvrditi šta je najbolje za vaše dete. Ne zaboravite: biti istrajan i dosledan svake noći je neophodno kako biste imali uspešan i kvalitetan san.

10. Prerano odustajete

Nikad nije kasno da se loše navike zamene dobrim. Ono što roditelji treba da vežbaju je strpljenje. Navike koje ste mesecima usađivali deci ne mogu da nestanu tokom noći. Ne pomišljate na to da će dete samo promeniti svoje loše navike spavanja. Samo trudom i vremenom ćete dobiti željene rezultate i miran san.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Trudnoća i beba

Komentari

  • DARKO 100%

    17. septembar 2022. | 16:31

    Ako nece da spava ima jedna dobra tehnika,okrene se na stomak i onda ga malo po dupencetu udarate,nemislim bukvalno nego onako lagano

    Podelite komentar