• 2
 ≫ 

Šta bi trebalo da jedu mame koje doje? Redovni i zdravi obroci su najvažniji

 ≫ 

U proseku se preporučuje od četiri do pet obroka dnevno, s tim da ne moraju svi biti jednako obilni

  • 2
Dojenje, beba, plač, plakanje, bebe

Foto: Shutterstock

Jedno od najčešćih pitanja koje postavljaju novopečene majke je: "Koju hranu bi trebalo da jedem dok dojim?" Iako se povremeno vode polemike o hrani "zabranjenoj" za dojilje, većina stručnjaka saglasna je sa time da žena dok doji jede sve, ali da ni u čemu ne bi trebalo da preteruje.

Za dojilje je važno da znaju da mogu da jedu sve namirnice, ali je važno da obroci budu umereni i raznoliki. Konzerviranu i prerađenu hranu ipak je bolje svesti na minimum zbog štetnih stvari koje bi majka putem mleka mogla da prenese detetu.

Osim toga, bitno je da dojilja jede redovno, odnosno bez prevelikih razmaka. U proseku se preporučuje od četiri do pet obroka dnevno, s tim da ne moraju svi biti jednako obilni.

Šta bi trebalo da jedu dojilje?

Osnovna kombinacija masti, proteina i ugljenih hidrata u mleku ne zavisi direktno od toga koju hranu i piće unosite u svoje telo. Čak i žene koje nisu dobro uhranjene mogu da nahrane svoju bebu, jer će telo iskoristiti sopstvene zalihe hranljivih materija kako bi podstaklo proizvodnju mleka.

Međutim, nikada ne bi trebalo da iscrpljujete zalihe hranljivih materija. To je previše rizično za vaše kratkoročno i dugoročno zdravlje, smanjiće vam preko potrebnu energiju i može uticati na proizvodnju mleka.

Evo šta treba da konzumirate svaki dan da biste bili sigurni da svojoj bebi dajete sve što joj je potrebno:

  • Hrana bogata proteinima (jaja, jogurt, orašasti plodovi, meso, pasulj)
  • Intergralne žitarice (ovsena kaša, pirinačk, ječam)
  • Povrće i voće
  • Hrana sa visokim sadržajem masti (avokado, riba)

Takođe bi trebalo da unosite dosta kalcijuma, vitamina C i omega-3 masnih kiselina.

Još jedna važna stavka je i laktacija. Mnogo dojilja želi da zna kako da poboljšaju laktaciju i da li postoje li namirnice koje im u tome mogu pomoći. Naravno da postoje, a to su najviše komorač, repa, šargarepa, batat, žitarice, mlečni proizvodi, voće, spanać, blitva i zelena salata. Spomenute namirnice sadrže velike količine antioksidanta, beta-karotena, gvožđa i proteina, koji utiču na poticanje laktacije mleka kod dojilje.

Važno je spomenuti i da na laktaciju mleka ne utiče isključivo ishrana nego i drugi faktori poput redovnog dojenja, kvalitetnog sna i manjak stresa, piše "Whattoexpect".

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Trudnoća i beba

Komentari

  • Danke Deutschland

    23. septembar 2022. | 14:00

    Jedu sta imaju!

    Podelite komentar

  • Naja

    10. oktobar 2022. | 22:45

    Sve ovo sto ste nabrojali da smeju bas ne smeju,bebe dobijaju nesnosne grceve od pasulja jaja graska.....sve je netacno.Sto laganija hrana supice kuvano meso kuvani krompir ...

    Podelite komentar