• 7
 ≫ 

Kontroverzna metoda isplakivanja beba podelila roditelje: Evo šta ona predstavlja

 ≫ 

U pitanju je strategija treninga spavanja koju je razvio Ričard Ferber 1985. godine

  • 7
Beba plače Foto: Pixabay

Kad ste trudni vrlo verovatno uspavljivanje bebe zamišljate kao neverovatan događaj. Zamišljate da ćete nežno ljuljati bebu i pevati joj uspavanke. U stvarnosti taj proces ume da bude sušta suprotnost.

Zapravo, mnogi roditelji tvrde da im je od svega najteže palo uspavljivanje deteta.

Zbog toga, roditelji često isprobavaju razne metode pomoću kojih pokušavaju da bebi nametnu ritam spavanja. Jedna od napopularnijih metoda je Ferberova, koja datira iz 1985. godine, a razvio ju je lekar i istraživač Ričard Feber.

Šta je Ferberova metoda?

U pitanju je strategija treninga spavanja koju je razvio Ričard Ferber, pedijatar i direktor Centra za dečije poremećaje spavanja u Dečjoj bolnici u Bostonu.

Ferber je 1985. godine napisao knjigu "Rešite probleme spavanja vašeg deteta", koja je detaljno objasnila njegovu metodu koja zasniva se na tome da dete treba pustiti da plače dok ne zaspi. 

Ovaj "trening" uspavljivanja bebe se temelji na pretpostavci da su deca zavisna od utehe roditelja i da bez toga ne mogu da spavaju. Zato, tvrdi on, počinju da "manipulišu" pažnjom roditelja.

Ferber tvrdi da, ako roditelj odbije da bude kraj deteta sat, dva ili koliko je potrebno da zaspi, ono počinje da plače i vrišti. Zato se vreme potrebno za uspavljivanje često duplira.

Zbog stalnog plakanja pri uspavljivanju, Ferber tvrdi da se dete noću češće budi, zahteva još više pažnje, a sledeći dan bude u gorem stanju, te ulazite u začarani krug.

Kako kaže, prvo veče treba da ostavite dete uplakano na tri minuta. Ne treba da ga podižete i nunate. Zatim napuštate sobu i ne ulazite pet minuta.

Zadnja faza je proveravanje deteta posle 10 minuta, sve dok ne zaspi. Svake sledeće noći roditelji povećavaju razmake dolazaka u sobu - ulaze nakon četiri, šest pa 11 minuta, i tako dalje.

Međutim, dok jedni roditelji tvrde da im je ova metoda pomogla, drugi ih osuđuju i govore da je ovo jako loše po dete. 

- Ljudi, da li ste vi ludi? Kako imate srca da slušate to malo biće kako plače? Nećete ga ceo život unati i uspavljivati - napisala je jedna majka.

- Detetu je potrebna pažnja roditelja. Samo želite da nas otuđite od dece - dodao je jedan čovek.

Iako je bilo više onih koji osuđuju ovu metodu, mogli su se pronaći i komentari ljudi koji se kunu u nju.

- Ja bih svakom preporučila Ferberovu metodu. Beba se veoma brzo navikne, a vi imate više vremena i manje stresa - glasio je komentar jedne žene.

Šta vi mislite o ovoj metodi? Podelite s nama u komentarima.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Trudnoća i beba

Komentari

  • 535

    24. septembar 2022. | 14:17

    Ti si izabrao dete, a ne ono tebe! Da ne pružim utehu bebi kad me traži? Onda ne treba ni da imam dete.

    Podelite komentar

  • Dr

    24. septembar 2022. | 21:04

    Najbolje da ostaviš bebu u mraku da plače a ti odeš u provod!Ništa lepše nije od večernjeg rituala uspavljivanja kad beba zaspi sa osećajem sigurnosti.Pa taj osećaj zaštićenosti u detinjstvu i ta ljubav i podrška naprave od bebe stabilnog čoveka

    Podelite komentar

  • dr Maric

    24. septembar 2022. | 14:32

    Bezdušni fašisti!

    Podelite komentar